Buurtsportcoaches, waaronder Chris van Doorne, hopen met de Voetbalacademie de Hilversumse jeugd buiten aan het ballen te krijgen.
Buurtsportcoaches, waaronder Chris van Doorne, hopen met de Voetbalacademie de Hilversumse jeugd buiten aan het ballen te krijgen. Foto: Bastiaan Miché
video

Jeugd aan het bewegen krijgen met online Voetbalacademie

Sport

HILVERSUM - Scholen zijn dicht. Sportscholen en verenigingen moeten de deuren gesloten houden. Met vrienden is het lastig afspreken, omdat je maar met een zeer beperkt aantal op straat mag. Het leven in de lockdown is lastig. Dat geldt ook voor bewegen, wat wel belangrijk is. Met de Voetbalacademie hopen de Bink buurtsportcoaches de jeugd aan het ballen te krijgen.

In samenwerking met zes Hilversumse voetbalclubs (Victoria, Wasmeer, Olympia, BZC’13, Altuis en ‘t Gooi) zijn de buurtsportcoaches dit online-initiatief gestart. Een jaar lang kunnen de jonge voetballiefhebbers aan de slag om hun voetbalkwaliteiten te verbeteren, maar vooral toch actief te blijven. “Ons doel is de jeugd aan het bewegen te krijgen. Op een kwalitatief goede manier”, stelt Kristel van Ekelenburg, coördinator buurtsportcoaches Bink. Morgen komt het eerste filmpje online. 

De opzet van de Voetbalacademie is duidelijk. Iedere cyclus duurt vier weken (tenzij er vijf donderdagen zijn in de maand). Zo eindigt de maand altijd met een challenge. In de drie weken ervoor wordt er gewerkt aan de techniek of aan passen en trappen. Volgens buurtsportcoach Danny de Heus, die de contacten heeft gelegd met de voetbalverenigingen en samen met zijn collega’s verantwoordelijk is voor de inhoud van de online-trainingen van de Voetbalacademie, zijn de oefeningen goed op pleintjes en uiteraard een voetbalveld te doen. Het enige dat nodig is, zijn een bal en goede zin.

In de wekelijkse filmpjes verschijnen een clubtrainer en een aantal jeugdspelers van de desbetreffende vereniging. Zij doen de technieken en oefenvormen voor. De eerste reeks aan video’s is geschoten bij Victoria. De volgende in de rij is Altius. Alle zes clubs komen tweemaal een maand aan de beurt (een maand techniek en een maand passen en trappen), zodat dit project zeker een jaar gaat duren.

Positieve reacties

“We merken dat we positieve reacties krijgen van de jeugd”, aldus Van Ekelenburg. De buurtsportcoaches verzorgen al langer online-activiteiten. Een digitaal traject is tijdens de eerste lockdown van begin 2020 al begonnen. Zo was daar al de Voetbalacademie. Nu kwam de gemeente met het verzoek dit te gaan professionaliseren. Met hulp van de clubs ontstaat er ook meer samenhang en binding en op deze wijze komen de voetbalverenigingen ook onder de aandacht van de jongeren. 

Terug naar het digitale sportaanbod van Bink. De buurtsportcoaches verzorgen niet alleen de Voetbalacademie, maar bijvoorbeeld ook Bewegend Leren en een livestream voor peuters. “Het online-gedeelte is een mooie aanvulling. Het is een mooi middel om de jeugd te bereiken naast onze fysieke activiteiten. Voor de jeugd tot en met zeventien jaar mogen wij nog fysieke buitenactiviteiten houden”, meldt Van Ekelenburg verder nog. 

Naast de deelnemende clubs zorgen Bink en de gemeente ook voor de wekelijkse online-verspreiding van de filmpjes. Dat doen zij via hun eigen social mediakanalen. Vanaf 7 januari verschijnt er elke donderdag een nieuwe video.


Uit de krant