Afbeelding
Foto: Gooi en Eembode

Gooiers Erf zwaar getroffen door corona-uitbraak; brandweer gaat helpen

Coronavirus

HILVERSUM - Gooiers Erf is momenteel getroffen door een corona-uitbraak. Ook bij het personeel. Brandweermensen uit Gooi en Vechtstreek en Flevoland gaan daarom vanaf maandag het personeel van het Hilversumse verpleeghuis ondersteunen.

Inovum, waar Gooiers Erf onder valt, meldt op de eigen website dat het verpleeghuis aan de Van Riebeeckweg de laatste weken van 2020 niet ongeschonden uit de strijd is gekomen. “En dat loopt helaas door in 2021. Het virus is onverbiddelijk en houdt Inovum behoorlijk in de greep. Daar waar het voor de kerstdagen leek te minderen, werden verschillende woningen rond Oud en Nieuw hard geraakt. Een toenemend aantal bewoners en medewerkers is besmet. Op dit moment zijn er twee woningen ‘open’ en tien woningen ‘gesloten’.

Omdat het aantal besmettingen nog dagelijks toeneemt, zowel bij bewoners als bij medewerkers, gaat de de volledige aandacht uit gaat naar het lokaliseren en isoleren van het virus. Voor de komende paar weken moeten bewoners en medewerkers van Gooiers Erf wekelijks een test ondergaan. Bewoners die recentelijk COVID-19 hebben doorgemaakt, worden niet meer getest. “Klachten worden gemonitord en na minimaal tien dagen (waarvan 48 uur klachtenvrij) worden bewoners ‘genezen’ verklaard. Hierna keren zij na een verblijf op de Covid cohort terug naar de eigen woning.”

Deuren dicht
De locatie Gooiers Erf sluit van zaterdag 9 januari tot en met vrijdag 22 januari de deuren voor bezoek en andere externen. Zodoende zijn er minder ‘bewegingen’, is de gedachte. In de week voor 22 januari kijken de betrokkenen of de deuren van Gooiers Erf weer geopend kunnen worden voor bezoek. “Dit is een heftig besluit voor alle betrokkenen”, aldus Inovum. “Toch is het gezien de huidige omstandigheden, een verstandig besluit. Het team welzijn richt zich op alternatieven voor fysiek bezoek zoals bellen of FaceTime via telefoon of tablet. Hierbij werken zij nauw samen met de medewerkers op de afdelingen. Bewoners in de laatste levensfase (terminale fase) kunnen altijd bezoek ontvangen in afstemming met de arts en zorgmedewerkers.”

De eerste medewerkers hebben deze week een afspraak kunnen maken voor het vaccineren tegen corona. Wel is door de huidige situatie is de personeelsbezetting behoorlijk geslonken. Vanwege uitval door corona loopt er extern personeel in Gooiers Erf. “Inovum werkt in de regio samen met andere verpleeghuizen om personeel voor COVID-cohorten (waar het personeel in volledig beschermende kleding werkt) onderling te verdelen. Iedere organisatie worstelt met dezelfde problemen.”

Enorm trots
En nu komt er dus steun vanuit de brandweer; in de vorm van het schenken van koffie aan de bewoners, hulp bij de eetmomenten en het maken van een praatje met diezelfde bewoners. Commandant John van der Zwan: “Ik ben er enorm trots op dat we deze hulp als brandweer kunnen bieden en dat we dit op heel korte termijn hebben kunnen regelen. Het is mooi dat we elkaar in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.” 

Twee weken terug deed burgemeester Pieter Broertjes al een oproep aan de brandweer om te helpen binnen de Gooise verpleeghuizen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Vervolgens bleek die hulp niet nodig. Er was alleen behoefte aan bekwaam en bevoegd personeel op het niveau verpleegkundige en verzorgende.

Een maand
Burgemeester Pieter Broertjes meldde afgelopen week echter niet uit te sluiten dat de brandweer alsnog wordt gevraagd een handje bij te zetten. Nu is duidelijk dat de brandweer vanaf komende maand voor in eerste instantie een maand gaat helpen in het verpleeghuis. “In samenspraak met GGD en Gooiers Erf is er deze week een rooster gemaakt waarin mensen met name vanuit de brandweer gaan meedraaien”, aldus de brandweer in een persbericht. 

Om de continuïteit van de brandweer zelf niet in gevaar te brengen, doen er geen brandweermensen mee uit de 24-uursdienst uit beide regio’s en geen mensen van de meldkamer. Wel wordt bij de vrijwilligersposten gekeken of het mogelijk is mensen in te zetten. En zo ja, hoeveel. De meeste ingezette mensen komen uit de ondersteunende diensten bij de brandweer en zelfs breder uit de veiligheidsregio.

Uit de krant