Vertegenwoordigers van Dudok Wonen en WISjH zetten eerder deze week hun handtekening onder de intentieovereenkomst.
Vertegenwoordigers van Dudok Wonen en WISjH zetten eerder deze week hun handtekening onder de intentieovereenkomst. Foto: Rick Mandoeng

Woningen voor jongeren met beperking in Nieuw Zuid

Buurt / wijk

HILVERSUM - De gesprekken tussen Dudok Wonen en stichting WISjH over woonruimte voor jongeren met een beperking lopen al tijden. Maar er is nu witte rook, want voor deze doelgroep komen er in de wijk Nieuw Zuid woningen. Dat hebben beide vastgelegd in een deze week ondertekende intentieovereenkomst.

In het komende half jaar gaan Dudok Wonen WISjH, dat staat voor Woon Initiatief Speciale jongeren Hilversum, de plannen en de huurovereenkomst verder uitwerken. Deze plannen zijn onderdeel van de totale ontwikkeling van Nieuw Zuid; de plek waar voorheen Amaris Zuiderheide was gevestigd. Halverwege 2021 gaat daarvoor het vergunningstraject van start. De planning is vooralsnog dat de bouw eind dit jaar start. Als dat inderdaad het geval is, dan zouden de eerste bewoners van de stichting eind 2023 hun intrek in hun nieuwe woning kunnen nemen. 

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst verbinden Dudok Wonen en WISjH zich aan de verdere ontwikkeling en planvorming. Dudok Wonen ziet in de stichting een betrouwbare partij om gezamenlijk invulling te geven aan de ambitie om van Nieuw Zuid een duurzame en fijne wijk te maken. “Er is vanuit de stichting een enorme deskundigheid en betrokkenheid in relatie tot de wijk”, zegt Robert Jan Sliep, directeur Woonbedrijf Dudok Wonen.

Sociale contacten

Hij vervolgt: “We hebben voor ogen dat de nieuwe bewoners straks een bijdrage gaan leveren in de wijk, bijvoorbeeld in de sociale contacten met ouderen of een functie in het Grand Café Nieuw Zuid. Met Nieuw Zuid willen we echt iets speciaals maken en daar horen deze nieuwe bewoners gewoon bij.”

Met dit nieuwe wijkje realiseert Dudok Wonen een buurt waar jong en oud comfortabel woont in nieuwe appartementen dichtbij alle voorzieningen. In het middengebied van de wijk zijn twee gebouwen voorzien met daarin ruim honderd sociale huurwoningen. Sliep benadrukt dat het om reguliere sociale huurwoningen gaat “We gaan dus geen zorgappartementen bouwen voor WISjH. Het gaat om normale huurwoningen met een oppervlakte van 45 tot 50 vierkante meter en voorzieningen zoals een eigen badkamer en keuken”, meldt hij. 

Ouderen helpen

“Onze jongeren hebben voldoende vaardigheden waarmee ze goed in de maatschappij kunnen functioneren”, vertelt WISjH-bestuurslid Mathijs Smit, die samen met Elise Zomer zijn handtekening onder het document zette. “Tegelijkertijd hebben ze net wat meer voorzieningen nodig, zoals zorg en begeleiding. Dan is het handig wanneer ze als kleinschalige groep bij elkaar wonen. Natuurlijk willen we niet dat ze zijn weggestopt. We willen graag dat onze jongeren in een omgeving wonen tussen de mensen en bedrijvigheid in, waarin ze zelfstandig mobiel kunnen zijn. In Nieuw Zuid kunnen ze allerlei taken vervullen, zoals ouderen helpen, werken in het Grand Café en de groenvoorziening. Het is mooi om te zien dat Dudok Wonen daar net zo over denkt.”

Het doel van WISjH is om jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking te begeleiden in het wonen en werken en hen hierbij passende zorg te bieden. De stichting vertegenwoordigt een ouderinitiatief en werkt actief samen met Dudok Wonen en zorgverlener Amerpoort om een passende woon- en leefomgeving te realiseren. 

Uit de krant