In 2020 is er veel meer jongerenoverlast ervaren, zoals in Kerkelanden.
In 2020 is er veel meer jongerenoverlast ervaren, zoals in Kerkelanden. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Corona zorgt voor verschuiving in soort misdrijven in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Corona heeft voor een verschuiving in de criminaliteit gezorgd. Er is minder traditionele criminaliteit en veel meer sprake van digitale zaken die het licht niet kunnen verdragen. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de gemeente Hilversum, die eind vorige week zijn gepresenteerd.

Wie een blik werpt op de statistieken van 2020 van misdaden met grootste impact ziet heel veel minnetjes staan. In het algemeen zijn de criminaliteitscijfers in Hilversum gedaald. Neem het aantal woninginbraken. Dat daalde met 25 procent. Dat komt ook omdat de inwoners vanwege de lockdown meer thuis waren dan normaal. Daarentegen is het aantal digitale fraudezaken is in rap tempo toegenomen.  

“Het jaar 2020 was een bijzonder jaar vanwege corona. Dit is ook terug te zien in de criminaliteitscijfers van Hilversum”, meldt de gemeente. Over het geheel nam de criminaliteit af. Er is voornamelijk een verschuiving te zien van het soort misdrijven, zo klinkt uit het raadhuis.

Vaker op straat

Een van die corona-gerelateerde zaken is de forse toename van jongerenoverlast. Burgemeester Pieter Broertjes (Openbare orde en veiligheid) duidt de stijging van 58 procent ten opzichte van 2019. “Jongeren konden niet naar school, niet sporten en waren vaker op straat. Bewoners waren veel meer thuis dan andere jaren en merkten daarmee ook meer van jongeren. Dit geeft een hoog cijfer van jongerenoverlast. Dit soort voorbeelden markeren 2020.” 

Vorig jaar waren er 1.089 meldingen van jongerenoverlast in Hilversum. In 2019 waren dat er nog 690. Deze toename is niet alleen het gevolg van dat meer mensen thuis zijn en dat meer jongeren zich op straat begeven. Volgens de gemeente is er ook veel geïnvesteerd in de samenwerking met politie, jeugdhandhavers, handhavers en jongerenwerkers. Deze ketenaanpak is vorig jaar onder meer gebruikt in Kerkelanden, waar bewoners veel last hadden van jongeren. De gemeente stelt nu dat deze wijze in deze wijk goed zichtbaar is geweest door het snelle schakelen en anticiperen. Vraag is of de buurtbewoners dezelfde indruk hebben. 

300 procent

Andere uitschieters zijn bijvoorbeeld onder het kopje geweld ‘waarvan overval’. Dat ging met 300 procent omhoog. Deze giga-stijging is wel relatief qua aantallen, want dat steeg van twee naar acht. Overlast van mensen met verward gedrag steeg met 8 procent van 731 naar 793 gevallen. Tot slot was er sprake van meer fraude in Hilversum. Dat ging ten opzichte van 2019 met 57 procent omhoog. Ofwel van: 481 naar 755 zaken.

Laatstgenoemde past in de trend van 2020. De gemeente stelt dat criminaliteit zich ontwikkeld heeft van traditionele misdrijven, waaronder woninginbraken en zakkenrollen naar digitale misdrijven als cybercrime en digitale fraudes. “Deze laatste vorm van criminaliteit is ondertussen een maatschappelijke trend”, meldt de gemeente. “De aanpak van digitale onveiligheid en criminaliteit moet net zo normaal worden als de huidige aanpak van traditionele criminaliteit. De gemeente heeft een plan van aanpak ‘Digitale Veiligheid en Criminaliteit’ opgesteld, waarin het vergroten van de digitale weerbaarheid en digitale geletterdheid onder bewoners een belangrijke rol spelen”, geeft de gemeente aan. 

Wapenhandel

Opvallende daler is zoals gezegd het aantal woninginbraken. Dat was enkele jaren terug echt een groot probleem. Al jaren loopt dit aantal terug; 2020 zit op het laagste sinds 2017, zo meldt de gemeente. Vorig jaar is er 151 keer ingebroken (110 geslaagd, 41 pogingen tot inbraak, red.). Een jaar daarvoor was dat nog 202 keer (142 en 60). Inbraak/diefstal bij bedrijven en instellingen daalde eveneens met -48 procent (48 keer). Ook winkeldiefstal (-36 procent, 172 keer), zakkenrollen (-41 procent, 29 keer), wapenhandel en/of bezit (-15 procent, 23 keer), drugshandel, - vervaardiging, -bezit (-36 procent, 30 keer) en ongevallen op de weg (-12 procent, 748 keer) daalden hard in 2020. 

Hilversum kent een veiligheidsplan voor de gemeente. Dat heet het Integraal Veiligheidsplan 2018-2022, IVP in vakterminologie. Speerpunten van dit plan zijn jeugd en veiligheid, ondermijning, drugsoverlast, personen met verward gedrag en verkeersveiligheid. “We zetten in op de veiligheidsketen van preventie - signaleren – interveniëren – handhaven. Samen met inwoners en onze veiligheidspartners willen we ervoor zorgen dat het veiligheidsgevoel toeneemt en de overlast afneemt”, legt de gemeente tot slot uit.

Uit de krant