Leden van de kinderraad in mei in het Rosarium waar zij hun kunstwerk 'Een steentje bijdragen' onthulden.
Leden van de kinderraad in mei in het Rosarium waar zij hun kunstwerk 'Een steentje bijdragen' onthulden. Foto: Studio Kastermans

Afblazen recycletuin leidt tot speeltoestellenonderzoek rekenkamer

Algemeen

HILVERSUM - Een door de gemeente afgeblazen project van de kindergemeenteraad heeft de aandacht van de Rekenkamer Hilversum. Het onafhankelijke orgaan van de gemeente duikt nu op de vraag aan welke eisen moeten speeltoestellen voldoen? 

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de kindergemeenteraad. Dat constateert de rekenkamer na een gesprek met de jonge politici (uit groep 7 en 8 van de basisschool). Het idee van een recycletuin, waar ook budget voor was vrijgemaakt door de gemeente, wilde zij laten uitvoeren, maar dat is er toch niet van gekomen.

Afgedankte fietsen en andere metalen voorwerpen zouden worden gerecycled tot speeltoestellen. Ergens middenin Hilversum zou er dan een speeltuin voor moeten komen voor kinderen voor tien jaar en ouder. Uiteindelijk stak de gemeente hier een stokje voor, omdat de speeltoestellen aan een keurmerk moeten voldoen om ze te mogen gebruiken. Aan deze eisen voldeden zij niet, waardoor de gemeente het project moest afwijzen.

Dat leidde tot de vraag bij de Hilversumse kinderen hoe het nu precies zit met zo’n keurmerk. Wanneer is een speeltoestel wél en wanneer niet geschikt? Daarbij vraagt de kindergemeenteraad zich eveneens af hoe de gemeente georganiseerd heeft dat alle speeltoestellen aan dit keurmerk voldoen. 

Om hier antwoord op te geven, gaat de rekenkamer een kort onderzoek doen. Vier centrale vragen zijn leidend. Waaraan moeten nieuwe speeltoestellen voldoen? Wat is de rol van een keurmerk daarbij? Als de recycletuin geen keurmerk zou kunnen krijgen, zou er dan een andere mogelijkheid zijn? Op welke wijze worden de eisen waaraan toestellen in het algemeen moeten voldoen in de praktijk gehandhaafd? Als de rapportage af is dan bespreekt de rekenkamer dit met de kindergemeenteraad. Het verslag met eventueel commentaar overhandigen de kinderen vervolgens aan de gemeenteraad.

Uit de krant