Het gebouw aan de Badhuislaan is één van de kanshebbers.
Het gebouw aan de Badhuislaan is één van de kanshebbers. Foto's: Stichting Hilversumse architectuurprijs
Foto’s

Tien genomineerden zevende Hilversumse Architectuurprijs bekend

Cultureel

HILVERSUM - De tien genomineerden voor de zevende Hilversumse Architectuurprijs, voor het beste nieuwe gebouw in Hilversum, zijn bekend. Het bestuur van de Stichting heeft na een voorselectie een keuze gemaakt uit ruim vijftig bouwwerken die in 2019 en 2020 in gebruik zijn genomen. 

Alle tien betrokken architectenbureaus hebben hun nominatie geaccepteerd en dingen mee naar de Vakprijs en de Publieksprijs. Vanwege de coronamaatregelen wordt de feestelijke prijsuitreiking verplaatst naar eind oktober van dit jaar.

De verwachting (en misschien ook wel de hoop) is dat dan in de Burgerzaal van het Raadhuis op een feestelijke manier de prijzen uit kunnen worden gereikt. Hieronder een overzicht. De genomineerde projecten staan vanaf 25 januari op de website: www.hilversumsearchitectuurprijs.nl.


Een opvallende ‘vooruitgeschoven post’ van Tergooi is de nieuwe ambulancepost die als een losstaande villa als vanzelfsprekend opgaat in de bosrijke omgeving.


De appartementen aan de Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat, Van Dijkstraat en Verschurestraat staan in de noordoosthoek van Hilversum Noord.De woongebouwen krijgen door de zorgvuldige uitwerking een levendige uitstraling.


Aan de rand van Trompenberg staat deze tijdloze woning die met grote transparante gevels een verbinding legt tussen binnen en buiten. Markante gemetselde schoorstenen verankeren de volumes en brengen evenwicht in het lijnenspel van de woning.


De Hilversumsche Golf Club ligt midden in het bos- en heidegebied. Het karakteristieke ‘thuis’ van de oudste golfclub van Nederland is uitgebreid met eigentijdse, met hout omhulde duurzame paviljoens.

De Electrobuurt in Hilversum is een goed voorbeeld van de vooroorlogse sociale woningbouw, gebaseerd op de tuinstadgedachte. Met de renovatie zijn de woningen voorzien van alle moderne gemakken en zijn oorspronkelijke kenmerken teruggebracht.

In het project H-park aan de Oude Amersfoortseweg gaan behoud en nieuwbouw hand in hand. Bestaande gebouwen werden zorgvuldig hersteld en kregen een woon/werk bestemming. Het nieuwbouwgedeelte vormt de verbinding tussen de twee gebouwen en is een ‘huiskamer’ voor de buurt.


De buitenplaats Hoorneboeg kreeg een nieuwe invulling met aan­dacht voor cultuur en natuur. Het totaal bestaat uit een ensemble van tuinmanswoning, houten schuur, stenen schuurwoning, moestuinwoning en kas, dat samen een gemeentelijk monument vormt.


Het gebouw aan de Badhuislaan is van zwembad/badhuis tot elf eigentijdse woningen en parkeergarage getransformeerd. De gevels zijn zo veel mogelijk naar de oorspronkelijke situatie van het badhuis gemaakt en geschilderd in de originele kleuren.


Het voormalig badhuis aan de Meidoornstraat, ontworpen door W.M. Dudok, is herbestemd tot twee woningen met behoud van de monumentale waarde.

In het ontwerp van deze moderne schuurwoning worden open ruimtes afgewisseld met geborgen plekjes. Licht wordt afgewisseld met donker en zachte natuurlijke materialen zoals hout worden afgewisseld met hardere materialen zoals glas, staal, beton en stucwerk.

Uit de krant