Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

‘Hilversum concurreerde oneerlijk door te lage tarieven parkeergarages’

Bedrijven

HILVERSUM - Drie gemeentelijke parkeergarages in Hilversum hebben oneerlijk geconcurreerd met commerciële parkeergarages en een parkeerterrein. In de tarieven van de gemeentelijke parkeergarages waren niet alle kosten verrekend. Dat blijkt uit een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Parkeerorganisatie Q-park Nederland heeft twee parkeergarages en een parkeerterrein in het centrum van Hilversum. Het bedrijf had bij de ACM geklaagd over oneerlijke concurrentie door de gemeente Hilversum.

De gemeente heeft drie parkeergarages waar bezoekers kunnen parkeren: ‘Gooiland’, ‘Gooische Brink’ en ‘Leeuwenhoek’. De gemeente rekende in de periode 2016-2019 te lage tarieven voor deze garages en draaide daardoor verlies. Dat werd gecompenseerd met belastinggeld. Dat is oneerlijke concurrentie, aldus ACM. “Gemeenten mogen commerciële activiteiten ontplooien, zoals parkeergarages, maar moeten dan wel alle kosten verrekenen in de tarieven. Anders overtreden ze de Wet Markt & Overheid. Inmiddels heeft Hilversum de tarieven al aangepast.

Rechter
Al in augustus 2018 kreeg Q-Park in deze kwestie namelijk gelijk van de rechter. Twee jaar daarvoor maakte het bedrijf al bezwaar tegen het raadsbesluit van 16 september 2015. Toen besloot de Hilversumse politiek de drie gemeentelijke parkeergarages aan te wijzen als een zogeheten ‘economische activiteit die plaatsvindt in het algemeen bedoeld’. Hiermee kon Hilversum de parkeergelegenheid onder de kostprijs aanbieden. Dat moest leiden tot een aantrekkelijk centrum en dat veel autobezitters ervoor kiezen hun wagen ook in de garages te stallen, waardoor het blik niet alleen op straat staat.

Q-Park beschouwde dit als oneerlijke concurrentie. Daarom stapte de multinational, na bezwaar te hebben aangetekend, maar de raad bleef bij haar besluit, alsnog naar de rechter. Die gaf het bedrijf vervolgens gelijk. Daarmee was één klap het raadsbesluit herroepen en vernietigd.

Uit de krant