Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

HAP: ‘Stel maken van alle visies uit tot najaar’

Algemeen

HILVERSUM - Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) komt met een duidelijke oproep aan de gemeente. Omdat ‘echte’ participatie niet mogelijk is, moet Hilversum op het gebied van het ontwikkelen van de meerdere visies alles voorlopig ‘on hold’ zetten.

Naar eigen zeggen geeft HAP zelf het goede voorbeeld, want de stichting heeft ervoor gekozen de geplande debatbijeenkomsten over Hilversum in 2040 uit te stellen. Participatie kan vanwege corona voorlopig online en dat voldoet niet. “Een debat zonder echt bijeen te komen is geen debat. En een onlinedebat is misschien leuk voor een kleine groep, maar niet geschikt om alle Hilversummers bij de toekomst van de stad te betrekken”, meldt HAP.

De onafhankelijke stichting stelt voor dat de gemeente hetzelfde spoor volgt als het gaat om het opstellen van de Omgevings-, Woon- en Mobiliteitsvisie. Dat houdt in wachten met het participatieproces tot minstens september.

Tweejaarlijkse prijs

Vorige week heeft de stichting de tien genomineerde panden, die in 2019 en 2020 in gebruik zijn genomen, bekendgemaakt. Het bestuur van de stichting heeft de betrokken architectenbureaus op de hoogte gebracht van hun nominatie voor de zevende editie van deze Hilversumse architectuurprijs. Ze hebben ze allemaal geaccepteerd en dingen nu mee naar de vak- en juryprijs. 

Normaliter is de prijsuitreiking altijd in april in de burgerzaal van het raadhuis. Dat heeft HAP al verschoven naar oktober. “Dat betekent ook dat we de verkiezingen voor de publieksprijs uitstellen tot na de zomer en de winnaar van de vakprijs een goed bewaard geheim blijft”, aldus de stichting. 

Uit de krant