Charlotte de Raad.
Charlotte de Raad. Foto: Gemeente Hilversum

Charlotte de Raad nieuwe stadsdichter van Hilversum

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - Hilversum heeft een nieuwe stadsdichter. Voor de komende drie jaar heeft het college van burgemeester en wethouders Charlotte de Raad benoemd tot de derde stadsdichter van Hilversum. Zij volgt hiermee Mieke van Zonneveld op.

“Sinds 2016 heeft Hilversum haar eigen stadsdichter”, aldus cultuurwethouder Gerard Kuipers. “De voorgangers van Charlotte (voor Van Zonneveld was Robert Grijsen stadsdichter, red.hebben hun meerwaarde de afgelopen jaren dubbel en dwars bewezen door ons mee te nemen in prachtige en inspirerende poëzie, bij bijzondere gelegenheden en over actuele onderwerpen. Maar bijvoorbeeld ook in de openbare ruimte. Precies dat hoopten wij vijf jaar geleden te bereiken met de aanstelling van de stadsdichter en daar sluit de persoon en het werk van Charlotte nu ook prachtig op aan.”

Droom om deze rol te vervullen
Charlotte de Raad is 27 jaar en is geboren en getogen in Hilversum. In het dagelijks leven is zij dichter en spoken word artiest. Daarnaast is zij werkzaam als programmamaker en redactiemedewerker bij Stichting Granate in Amsterdam. Zij schrijft veel poëzie waaruit zij korte fragmenten post op haar Instagram pagina @charlottederaadd.

De Raad heeft er veel zin in om in Hilversum als stadsdichter aan de slag te gaan. “Ik heb Hilversum zien veranderen in een stad die kunst en cultuur meer is gaan omarmen en dit uitdraagt in haar activiteiten en evenementen. Vanaf het moment dat Hilversum een stadsdichter heeft, leeft in mij de droom deze rol ooit te vervullen. Super dat deze droom nu uitkomt.” 

Stadsdichter voor iedereen
De Raad wil een stadsdichter zijn voor iedereen, voor jong en oud, met welke achtergrond dan ook. Zij wil dat mensen zich in haar gedichten kunnen herkennen, zich gehoord, gezien en geraakt voelen. “Alles wat ik schrijf is kwetsbaar, kritisch en verbindend. Dat laatste is erg belangrijk voor mij als kunstenaar en hier wil ik mij als stadsdichter ook op focussen; een verbinding maken of blootleggen tussen verschillende werelden. Ik wil contact maken met mijn poëzie en bijdragen aan een Hilversum waar iedereen zich thuis voelt.”

Jury unaniem
Eind vorig jaar heeft de gemeente een vacature opengesteld voor de nieuwe stadsdichter. Vier kandidaten zijn uit alle respondenten geselecteerd. Een jury, bestaand uit de voormalige en huidige stadsdichter van Hilversum, directeur Els Brons van Bibliotheek Hilversum, een lid van de Cultuurraad Hilversum en wethouder Kuipers zelf hebben persoonlijk kennis gemaakt met deze vier kandidaten tijdens een besloten voordrachtsavond. 

Na beoordeling van de voordrachten, besloot de jury unaniem om De Raad voor te dragen als nieuwe stadsdichter van Hilversum en dit zwaarwegende advies uitgebracht aan het college. “De jury prijst het inclusieve karakter van de gedichten van Charlotte de Raad, zij schrijft voor én over iedereen”, aldus de wethouder. “Haar gedichten zijn toegankelijk, maar hebben tegelijkertijd diepgang. Zij wil bijdragen aan een Hilversum waar iedereen zich thuis voelt. De jury denkt dat Charlotte de Raad daarom een breed publiek aanspreekt. Zij heeft bovendien laten zien dat ze in haar gedichten duidelijke binding met Hilversum voelt en dat ze goed in opdracht kan schrijven. Wij kijken uit naar de samenwerking met Charlotte.”

Mieke van Zonneveld
Mieke van Zonneveld is sinds januari 2018 stadsdichter van Hilversum. Drie jaar lang heeft zij haar liefde voor poëzie proberen over te brengen op de inwoners. “Ik wil Mieke bedanken voor de afgelopen drie jaar. Sinds haar benoeming is zij actief bezig geweest om jongeren meer bekend te maken met poëzie. En dat is haar heel goed gelukt”, aldus Kuipers. In totaal schreef Van Zonneveld 32 gedichten voor en over de stad.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De eerste en tweede stadsdichter van Hilversum: Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld. Foto: Bastiaan Miché

Avond van de Stadsdichter
Normaal gesproken wordt de nieuwe stadsdichter op de Avond van de Stadsdichter bekend gemaakt. In verband met de huidige coronamaatregelen is deze avond verplaatst naar maart/april 2021. Doel van dit jaarlijks terugkerende evenement is om jongeren in aanraking te laten komen met poëzie. De jongeren krijgen poëzieworkshops en gaan in een poëziebattle de strijd met elkaar aan.

Uit de krant