De politie was massaal aanwezig vrijdagavond in en rond het centrum.
De politie was massaal aanwezig vrijdagavond in en rond het centrum. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ondanks verontrustende signalen vooraf kijkt Hilversum terug op rustige avond

Politie

HILVERSUM - Hoewel er vooraf toch weer enige zorgen waren over mogelijke rellen, is de avond in Hilversum rustig en zonder al te veel gedoe verlopen. Burgemeester Pieter Broertjes is content en benadrukt daarbij dat alle betrokken partijen ook de komende dagen alert blijven. 

In de vroege avond hielden zich gisteren tussen de veertig en vijftig jongeren op in het centrum van Hilversum. Zij gaven gehoor aan de oproep in social mediagroepen om zich daar te verzamelen. Aanleiding voor de oproep is de onvrede over de huidige situatie en de invoering van de avondklok. De jongerenwerkers, (jeugd)boa’s en politie gingen met enkele jongeren in gesprek en uiteindelijk zijn allen voor het ingaan van de avondklok van negen uur vertrokken. De avond verliep verder rustig.

Burgemeester Broertjes prijst de inzet van de mensen op straat: “We hebben opnieuw gezien dat het loont om te investeren in de relatie met jongeren en altijd in gesprek te blijven. De integrale samenwerking tussen de politie, onze jongerenwerkers en (jeugd)boa’s bewijst zijn meerwaarde in deze onrustige tijd. Zij hebben uitstekend werk verricht. Ik prijs de jongeren dat zij openstaan voor het contact met de jongerenwerkers en (jeugd)boa’s, en ook de betrokken ouders en ander inwoners die de jongeren aanspreken op hun gedrag. Al met al is de avond ondanks de signalen vooraf gelukkig rustig verlopen. Ook de komende dagen blijven we alert.”

Lik-op-stukbeleid
De politie geeft aan dat de lage opkomst van jongeren mogelijk te maken heeft met landelijke berichtgeving over lik-op-stukbeleid, stevige straffen en aansprakelijkheidstelling voor schade. Ook de lokale preventieve aanpak in Hilversum zou hebben bijgedragen. Jongeren zijn actief aangesproken om zich niet te verzamelen en jongerenwerkers en (jeugd)boa’s herkenden tijdens de eerdere samenkomst op dinsdag jongeren op straat waarop thuisgesprekken met deze jongeren en hun ouders volgden.

Eerder deze week ontvingen Hilversumse onderwijsinstellingen een brief van burgemeester Broertjes waarin zij werden opgeroepen om alert te zijn op signalen in social media en ouders te vragen hun kinderen ruim voor de avondklok thuis te houden. Ook richtten de gemeente en de politie zich via social mediakanalen op de jongeren met een oproep geen meeloper te zijn en thuis te blijven. De ontwikkelingen werden in samenwerking met NS gemonitord. Een aantal betrokken horecaondernemers had daarnaast het initiatief genomen om een oogje in het zeil te houden in het centrum van Hilversum.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Veiligheidsrisicogebied
De afgelopen dagen werden via social media diverse oproepen gedaan om in Hilversum te relschoppen. Gezien de landelijke gebeurtenissen in de afgelopen week namen politie en de gemeente deze oproepen serieus en volgden online en op straat de bewegingen op de voet. Gisteren werd in nauw overleg met de politie het Openbaar Ministerie (OM) besloten tot de preventieve maatregel om het centrum van Hilversum, het Stationsplein en het Marktplein aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit biedt de mogelijkheid om op aanwijzing van het OM over te gaan tot preventieve fouillering. De politie heeft geen gebruik gemaakt van deze bevoegdheid.

Uit de krant