Joost Nachbahr tijdens het Senioren-eetcafé.
Joost Nachbahr tijdens het Senioren-eetcafé. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Update

Betrokken Meentbewoner Joost Nachbahr in Gulden Boek van Hilversum

Mensen

HILVERSUM - De betrokken Hilversumse Meentbewoner Joost Nachbahr wordt op 4 maart tijdens de 597e verjaardag van Hilversum ingeschreven in het Gulden Boek van Hilversum. Hiermee wil het college van burgemeester en wethouders haar waardering laten blijken voor de bijzondere wijze waarop de 75-jarige Nachbahr zich heeft ingezet voor de Hilversumse gemeenschap. 

“Hij is bij zoveel dingen betrokken geweest, dat is ongelooflijk. Met veel passie, energie en inzet heeft Joost de buurt letterlijk een stem gegeven. Daar willen we hem met deze inschrijving voor bedanken”, aldus burgemeester Pieter Broertjes.

Nachbahr wordt in het bijzonder geëerd vanwege zijn tomeloze inzet voor de wijkorganisatie van de Hilversumse Meent. Hij heeft bij veel activiteiten, waaronder het razend populaire Senioren-eetcafé, een belangrijke drijvende en sturende inbreng gehad. Ook is hij degene die initiatieven van structuur voorzag en beleidsmatig onderbouwde, en kwalitatief tegenspel heeft geboden aan professionele gesprekspartners. 

De Hilversummer is rond 2007 actief betrokken geweest bij het realiseren van een woondienstenzone in het centrumgebied met als resultaat de huidige flat Meentzicht voor oudere bewoners in de wijk, een informatiepunt, de vrijwilligerscentrale Meentbewoners voor Meentbewoners en dus het Senioren-eetcafé. “Ook de pogingen van Bussum om de Meent in te lijven in het kader van het voormalige herindelingstraject zijn voor Nachbahr aanleiding geweest om toch vooral het geluid van de wijk te laten horen”, aldus de gemeente. “Hij zag het als zijn rol om de voor- en tegenstanders een stem te geven en dit proces vorm te geven. Informatieavonden zijn georganiseerd, contact met politieke partijen gelegd en een enquête onder de Meentbewoners is gehouden. De uitkomst; de meerderheid koos voor het blijven bij Hilversum.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Eigen foto

Nachbahr zelf heeft ‘geen flauw idee’ waarom hij is voorgedragen, maar is uiteraard wel trots. “Pieter Broertjes belde mij op op het moment dat mijn kleinzoon om mij heen stond te dansen. Ik was zo overvallen, had er geen moment aan gedacht. En er zijn genoeg mensen om mij heen die het minstens ook zo verdienen. Maar natuurlijk ben ik trots. Dit is wel heel bijzonder.”

Het Gulden Boek van Hilversum
Op 3 februari 1953 heeft de gemeenteraad van Hilversum het Gulden Boek der Gemeente Hilversum ingesteld. Op 4 maart 1955 is het boek daadwerkelijk in gebruik genomen. Op dit moment zijn 161 personen, die zich in Hilversum verdienstelijk hebben gemaakt, ingeschreven. Sindsdien is het rond 4 maart – de verjaardag van Hilversum – een jaarlijkse traditie. Het gaat altijd om mensen die zich jarenlang van betekenis zijn geweest voor de gemeente Hilversum.

Uit de krant