Afbeelding
Foto's: Heemschut

Actie voor behoud muurschildering in voormalig Theater Achterom

Cultureel

HILVERSUM - De renovatie van het voormalige Theater Achterom is dé kans om de wandschildering van Pieter van Velzen te restaureren. Dat vindt althans Erfgoedvereniging Heemschot. Maar daarvoor is nog een tekort van 2000 euro. 

Het werk van Van Velzen uit de periode van de wederopbouw staat in de vroegere aula van de R.K. Vak- en Huishoudschool voor Meisjes aan de Eemnesserweg in Hilversum. Het gebouw fungeerde lange tijd als theater en is eind vorig jaar verkocht aan mediabedrijf Postlounge

De nieuwe eigenaar, nu nog gevestigd aan de Sint Vitusstraat, verwacht binnenkort te zullen verhuizen naar het nieuwe onderkomen. De renovatie is nu in volle gang. Voor Heemschut is dit dus dé kans om de muurschildering op te knappen. 

In Hilversum is het werk van Pieter van Velzen (1911-1990) op een aantal plekken aanwezig. Het meest zichtbaar in het straatbeeld is het tegelmozaïek dat hij samen met Jan Oosterman heeft gemaakt voor de voorgevel van de Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan. De kunstenaar behoort in de regio tot de belangrijke monumentale kunstenaars van de periode. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Heemschut

Voor de locatie aan de Eemnesserweg heeft hij een wandschildering gerealiseerd in een toegankelijke vormentaal, die begrijpelijk moest zijn voor de kinderen. Het werk bevat onder andere verwijzingen naar het leven in een moderne stad. “Voor Hilversum heeft het werk een zeer grote kunst- en cultuurhistorische waarde”, aldus Heemschut. “Na decennia van verwaarlozing is het kunstwerk in matige conditie. Nu het pand gerenoveerd wordt, is er een unieke kans om het werk in oude glorie te herstellen.” 

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut trekt samen met de gemeente en de eigenaar op om dit doel te realiseren. Er ligt inmiddels een plan van aanpak van een erkend restaurator. De totale restauratie kost 5.500 euro. Daarvan is al twee derde toegezegd. Postlounge neemt 30 procent van de totale kosten voor zijn rekening, net als de gemeente Hilversum. Ook het Rabofonds legt geld op tafel. 

Er rest een tekort van 2.000 euro. Om dat tekort weg te werken is Hilversummer Norman Vervat begonnen met een crowdfundactie. Heemschut steunt die actie. Wie financieel bij wil dragen, kan dat doen via NL77 RABO 0146253426 t.n.v. Heemschut, o.v.v. Achterom.  

Uit de krant