Foto van IkToon Hilversum van juni 2019.
Foto van IkToon Hilversum van juni 2019. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum brengt cultuurwensen in kaart

Cultureel

HILVERSUM - Welke wensen hebben de Hilversum op het gebied van cultuur en het aanbod daarvan? Dat wil de gemeente Hilversum weten nu de tijd zich weer aandient om nieuw cultuurbeleid te maken. Hilversummers kunnen zich tot maandag 15 maart uitspreken via een digitaal onderzoek.

Deelnemers krijgen een keur aan vragen voorgeschoteld. Wat vinden de inwoners van het cultuuraanbod in hun woonplaats? Waar zijn ze tevreden over? Wat kan beter? Is er voldoende aanbod? Zijn de culturele activiteiten in Hilversum betaalbaar en wat houdt ‘cultuur’ eigenlijk in voor de Hilversummers?

Leefstijl

Allemaal vragen waar de gemeente antwoord op hoopt te krijgen. Alle input dient als hulpmiddel bij het maken van keuzes in het nog op te stellen beleidsstuk. Denk daarbij aan de uitvoering van projecten of het verstrekken van subsidies aan cultuuraanbieders. “Het is namelijk belangrijk dat het aanbod van kunst en cultuur goed aansluit bij de huidige leefstijl en interesses van de Hilversummers”, geeft de gemeente aan.

Cultuur kent vele vormen, waaronder muziek, dans, theater, film, cabaret en musea. De gemeente stelt dat een cultuuraanbod van hoge kwaliteit niet alleen veel mensen aanspreekt, maar ook bijdraagt aan een prettige leefomgeving. “Wij vinden belangrijk dat te stimuleren”, meldt de gemeente. 

Cultuurbehoefte

“Onze stad heeft verschillende podia en locaties voor muziek, dans, cabaret, film, theater, musea en andere culturele activiteiten”, merkt cultuurwethouder Gerard Kuipers (D66) op. “Ook zijn er normaal gesproken allerlei (culturele) evenementen. De coronacrisis heeft grote invloed op het cultuuraanbod gehad. Veel plannen konden niet doorgaan of liepen anders. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ons heel duidelijk gemaakt dat er veel behoefte is aan kunst en cultuur. Denk aan het bijwonen van live-concerten, filmvoorstellingen, museumbezoek, het beoefenen van amateurkunst en nog veel meer. Allemaal informatie die wij ook meenemen in de nieuwe plannen.”

Het huidige cultuurbeleid liep tot eind 2020. Daarom is het nu hoog tijd om te gaan werken aan een nieuw plan, waarin het cultuuraanbod wordt bepaald en bepaald wordt waar de gemeente het geld aan gaat uitgeven. Daarbij betrekt de gemeente culturele instellingen en amateurverenigingen, worden gesprekken gevoerd met jongeren om te achterhalen wat deze doelgroep vindt van kunst en cultuur in hun woonplaats.

En daar is dus hulp bij nodig van de inwoners. Hilversummers die willen meedenken, kunnen dat doen via www.startvragenlijst.nl/hilversum.. Volgens de planning moet het nieuwe cultuurbeleid deze zomer klaar zijn. 

Uit de krant