Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum schrapt ook in 2021 precariobelasting voor winkeliers en horeca-ondernemers

Bedrijven

HILVERSUM - Een meevaller voor winkeliers en horeca-ondernemers in deze minder leuke tijden. Het college van burgemeester en wethouders wil voor dit jaar bij hen geen precariobelasting heffen voor de categorieën terrassen, luifels, reclameborden en vaste standplaatsen. 

Hiermee worden de ondernemers gecompenseerd voor het feit dat de overheidsmaatregelen die zijn genomen ter bestrijding van Covid-19 nog steeds een grote impact hebben. Het college stelt voor om het nadeel van 228.000 euro door deze gederfde precariobelasting te dekken uit de reserve Covid-19 en daarvoor de begroting te wijzigen. 

“Onze ondernemers zitten nog steeds in zwaar weer”, beseft ook wethouder Karin Walters van financiën. “Daarom wil het college geen precariobelasting heffen. Bovendien is het nog onzeker wanneer en hoelang de winkels en horeca weer open kunnen. De ondernemers hebben daardoor geen, of minder profijt van de zaken waarvoor belasting zou moeten worden betaald zoals terrassen, luifels, reclameborden en vaste standplaatsen.” 

Op 1 juli 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om voor het belastingjaar 2020 geen precariobelasting te heffen voor dezelfde categorieën. Het college vraagt om de raad dit besluit nogmaals te nemen voor het huidige belastingjaar 2021. Daartoe moet de verordening 2021 gewijzigd worden en zullen de tarieven voor deze categorieën worden verlaagd naar nihil. 

Vanuit het Rijk is in 2020 geld beschikbaar gesteld om gemeenten te compenseren voor een terugval van inkomsten uit onder ander precario voor terrassen. In 2020 was de compensatie voor de gemeente Hilversum 153.000 euro. Verwacht wordt dat ook voor 2021 een compensatie volgt. Hoe groot dit bedrag zou zijn is op dit moment nog niet bekend. 

Uit de krant