Afbeelding
Foto: Museum Hilversum

‘Soepele opstelling’ Hilversum ten aanzien van subsidies

Politiek

HILVERSUM - Een soepele opstelling en maatwerk is het komende jaar het uitgangspunt voor de gemeente Hilversum bij het toekennen van subsidies. Subsidiepartners hebben immers ook dit jaar nog te maken met de negatieve effecten van coronamaatregelen op hun bedrijfsvoering.

Het beleid ‘corona en subsidies’ richt zich op vijf hoofdpunten. Allereerst wil de gemeente soepel omgaan met te laat ingediende aanvragen voor programmasubsidie 2021 en met verzoeken tot uitstel van gesubsidieerde activiteiten van 2021 naar 2022, als gevolg van coronamaatregelen. 

Daarnaast worden bij het niet doorgaan van gesubsidieerde activiteiten de onvermijdbaar gemaakte kosten vergoed, als deze samenhangen met de subsidieaanvraag en binnen budget zijn. Vervolgens is het voorstel om soepel om te gaan met het beoordelen van ‘cofinanciering’ en worden basissubsidies bij subsidiepartners met liquiditeitsproblemen sneller voorgeschoten. 

In maart 2020 kregen de organisaties te maken met maatregelen en richtlijnen om de verspreiding van corona terug te dringen. Als gevolg daarvan hadden veel organisaties moeite hun gesubsidieerde activiteiten uit de voeren en verplichtingen na te komen. Daarom heeft het college in april 2020 ingestemd met de beleidslijn corona en subsidies: een lijn die uitgaat van een soepele opstelling en maatwerk. 

Grote impact
Karin Walters, wethouder financiën: “Het jaar 2021 is van start gegaan met een lockdown en de coronamaatregelen hebben nog steeds grote impact op onze subsidiepartners. De effecten lopen per organisatie en per branche sterk uiteen. Omdat deze voor elke organisatie verschillend zijn, willen wij de lijn van een soepele opstelling en maatwerk ook in 2021 doorzetten.” 

Indien organisaties in de knel komen met de uitvoering en meer ondersteuning nodig hebben, kunnen ze een aanvraag doen voor financiële ondersteuning, die na toetsing eventueel vergoed wordt uit de Covid-19 reserve. 

Uit de krant