Afbeelding
Foto ter illustratie: Pixabay

Forse daling aantal appboetes in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Het aantal appboetes in Hilversum is - in tegenstelling tot het landelijk beeld - het afgelopen jaar fors gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Appboetes zijn bekeuringen voor een bestuurder (van fiets tot auto) als zij op de weg worden betrapt op het gebruik van tablet, telefoon of laptop. In 2020 werden er 629 ‘appboetes’ uitgedeeld in Hilversum. Dat is een daling van 23,2 procent ten opzichte van een jaar eerder (819 prenten). De boetes die vorig jaar in de mediastad werden uitgeschreven, brachten in totaal 110.355 euro op.

Het AD meldde deze week dat het afgelopen jaar 168.034 mensen in het land op de bon zijn geslingerd vanwege appen in het verkeer. Een jaar eerder waren dat er nog 121.364. De forse toename is deels te verklaren doordat het sinds halverwege 2019 niet meer is toegestaan om de telefoon te gebruiken op de fiets. 

Volgens het CJIB waren appende fietsers in 2020 goed voor bijna een derde van het totaal aantal boetes. Daarnaast is er volgens de politie in de ‘coronamaanden’, toen het relatief rustig was op de weg, meer gefocust op verkeersgedrag; zoals telefoongebruik achter het stuur en excessief rijgedrag. 

De groei van het aantal appboetes is in vrijwel iedere gemeente zichtbaar. Toch zijn er in ‘t Gooi en de Vechtstreek juist meer ‘dalers’ dan ‘stijgers’. Behalve in Hilversum waren er namelijk ook minder appboetes in Wijdemeren, Weesp, Blaricum en Huizen. In Gooise Meren, Laren en Eemnes was wel sprake van een toename. 

Uit de krant