Week van de Lentekriebels in 2018.
Week van de Lentekriebels in 2018. Foto: Floor Godefroy

Twintig basisscholen in Gooi en Vecht doen mee aan Week van de Lentekriebels

Zorg

HILVERSUM - Seksuele- en Genderdiversiteit is dit jaar het thema tijdens de Week van de Lentekriebels, die momenteel plaatsvindt. Bij elkaar opgeteld doen er twintig basisscholen uit ‘t Gooi en de Vechtstreek mee mee aan deze landelijke projectweek, met lessen gericht op seksualiteit.

Eerdere jaren werd de week feestelijk en met veel publiek geopend, maar dat laat de coronacrisis dit jaar niet toe, meldt de GGD Gooi en Vechtstreek. Tijdens de Week van de Lentekriebels geven scholen relationele en seksuele vorming. De lessen gaan onder meer over verliefdheid, het lichaam, wensen en grenzen aangeven, verschillende relatievormen, de puberteit en seksualiteit. 

Het thema seksuele en genderdiversiteit is geïntegreerd in verschillende lessen. Bij de thema’s lichamelijke ontwikkeling, voortplanting, gezinsvorming en sociale en emotionele ontwikkeling komt het expliciet aan bod. “Door aandacht te hebben voor sekse, gender en seksuele diversiteit in het basisonderwijs, wordt de acceptatie van eigen gevoelens met betrekking tot seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken en die van anderen ondersteund”, aldus de GGD. “Dit draagt bij aan een school en een samenleving waar ieder kind zichzelf mag zijn.”

Speciaal voor dit thema is er een handreiking ontwikkeld. Hierin worden de begrippen sekse, gender en seksuele diversiteit uitgelegd en wordt achtergrondinformatie gegeven over LHBTI+ thema’s en vragen die voor kinderen of ouders belangrijk kunnen zijn. Daarnaast worden tips gegeven hoe hier in de klas aandacht aan te besteden en mee om te gaan. Ook worden er online bronnen genoemd voor meer informatie of hulp voor leerkrachten, leerlingen en ouders. 

Niet alleen het thema van de Week van de Lentekriebels is ‘anders’, de projectweek zelf is dat door corona ook een beetje. Misschien heeft de projectweek niet bij alle scholen nu de hoogste prioriteit, beseft ook de GGD. “Toch is aandacht voor sociale omgang en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen nu des te belangrijker. Daarom heeft Rutgers dit jaar allerlei ideeën op een rij gezet, zodat scholen tóch op verschillende manieren aandacht kunnen besteden aan relaties en seksualiteit, eventueel ook online. Want mochten er leerlingen of klassen thuis zitten in verband met corona? Dan zijn er de Lentekriebels-thuislessen die leerlingen zelf, eventueel met hulp van ouders, kunnen doen.”

Uit de krant