Samen koken of soms een praatje. Via kamersmetaandacht.nl helpen verhuurders jongeren tussen de 18 en 23 jaar op eigen benen te staan.
Samen koken of soms een praatje. Via kamersmetaandacht.nl helpen verhuurders jongeren tussen de 18 en 23 jaar op eigen benen te staan. Foto: Kamers met Aandacht

Verhuurders Kamers met Aandacht geven jongeren een duwtje in de rug

Zorg

HILVERSUM - Voor jongeren zonder vaste thuisbasis is de weg naar zelfstandigheid lastig. Een kamer verhuren met een beetje aandacht doet wonderen.

Je bent 18 jaar en staat op het punt je vleugels uit te slaan. Jongeren uit een hecht gezin kunnen als dat nodig is terugvallen op ouders of familie. Voor jongvolwassenen zonder dit vangnet is dat lastiger. Huurders van een Kamer met Aandacht leiden hun eigen leven, maar weten dat zij zo nu en dan bij hun verhuurder kunnen aankloppen voor een luisterend oor. Menno: “Dankzij mijn eigen kamer en het contact met Jacqueline heb ik de rust om werk en opleiding vol te houden.”

‘Een derde van de jongeren die op 18-jarige leeftijd vanuit Jeugdzorg of maatschappelijke opvang opeens zelfstandig het leven moet oppakken, gaat onderuit. Zij komen op straat terecht of in de crisisopvang”, vat Sabine Weck, regiocoördinator van Kamers met Aandacht de problematiek van deze adolescenten samen.

Alleen
Menno woonde in een internaat en maakte zelf mee hoe het is om in één klap op eigen benen te staan. “Een week voordat ik 18 werd, ging mijn voogd met vakantie. Sindsdien heb ik niet meer van haar gehoord en stond ik er alleen voor.”

Hij kwam in contact met Kamers met Aandacht en heeft nu een eigen kamer in de woongroep van Jacqueline. Menno: “Ik werk 40 uur per week in een fietsenmakerij. Daarnaast volg ik de opleiding voor chef werkplaats. Jacqueline en ik hebben afgesproken dat ik nog een jaar kan blijven, zodat ik mijn opleiding kan afmaken. Daarna ga ik op wereldreis en kijk ik verder.”

Kloof
Het verhaal van Menno is een treffend voorbeeld van de kloof die bestaat tussen alle begeleiding die jongeren tot hun 18e jaar krijgen en de leegte in de tijd daarna, stelt Weck. “Verhuurders van Kamers met Aandacht kunnen de pijn verzachten. Niet door dag en nacht voor hun huurder klaar te staan, maar wel door zo nu en dan eens te vragen hoe het gaat.”

Keukentafel
“Ik had op die leeftijd mijn ouders met wie ik kon sparren over praktische dingen, zoals een rekening die je vergeet te betalen. Ook vroeg ik hun om raad over keuzes die ik wilde maken”, vertelt Jacqueline. “Menno heeft die achtergrond niet. Daarom gaan wij soms, als ik merk dat hij gespannen is, even aan de keukentafel zitten om het samen over zijn toekomstplannen te hebben. Verder komen wij elkaar tegen in de wandelgangen en houd ik een bordje met eten voor hem achter. Na zijn werk is hij vaak wat later thuis.”

Aandacht
Even met elkaar praten, samen koken of hulp bieden bij de administratie: aandacht geven kan op veel verschillende manieren. “De ene verhuurder wil hier meer tijd voor vrijmaken dan de andere en dat is prima”, zegt Sabine Weck. “Sowieso zien wij de verhuurders als vrijwilligers. Het zeker niet de bedoeling dat zij zich hulpverlener van de jongeren voelen. Wij screenen van tevoren alle jongeren die via ons willen huren. Zij moeten op eigen benen kunnen staan.”
Voor en na het tekenen van het huurcontract kunnen verhuurders bij Kamers met Aandacht terecht voor vragen. De jongeren houden minimaal een half jaar een vaste contactpersoon bij een zorginstelling.

Onlinebijeenkomst 8 april
In Gooi en Vechtstreek is de organisatie nu op zoek naar verhuurders. Sabine Weck: “De eerste verhuurder in Hilversum heeft zich aangemeld, maar we zoeken meer mensen die woonruimte willen verhuren. Op 8 april organiseren wij daarom een onlinebijeenkomst. Wij beantwoorden dan alle vragen en een verhuurder zal de eigen ervaringen delen. 

Op kamersmetaandacht.nl staat alle informatie.”

Uit de krant