Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Tweede Kamerverkiezingen

Van de 66.000 Hilversumse kiesgerechtigden ging ruim 80 procent naar de stembus

Politiek

HILVERSUM - De Tweede Kamerverkiezingen in Hilversum zijn volgens de gemeente goed verlopen. Van de 66.000 Hilversumse kiesgerechtigden ging 80,45 procent naar de stembus. Dat percentage ligt iets lager dan vier jaar terug. 

Het is traditie geworden dat burgemeester Pieter Broertjes zoveel mogelijk stembureaus bezoekt op de verkiezingsdag. Achtentwintig stembureaus zijn bezocht. Bij ieder stembureau werd de sfeer geproefd en sprak Broertjes met de vele vrijwilligers en bewoners. Ook deelde de burgemeester stemdiploma’s uit aan 18- en 19 jarigen die voor het eerst mochten stemmen.

Als het nodig was, deelde hij een mondkapje uit aan een bewoner die een mondkapje was vergeten. “De sfeer in de stemlokalen was prettig. De anderhalvemeter maatregel zorgde voor iets langere rijen dan normaal, maar daar ging iedereen goed mee om”, zegt Broertjes. “Ik ben blij dat zoveel Hilversummers gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht. Ook wil ik een groot compliment geven aan al die vrijwilligers en medewerkers die zich onwaarschijnlijk hard hebben ingezet. Door hun inspanningen is in Hilversum alles soepel en zorgvuldig verlopen. We konden snel resultaten laten zien en daar ben ik enorm trots op.”

De Tweede Kamerverkiezingen waren dit jaar anders dan in het verleden. Drie dagen lang kon er gestemd worden en waren er extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alles coronaproof was. Tot donderdagmorgen vroeg hebben vrijwilligers zich ingezet om de verkiezingen tot een goed einde te brengen. In de voorlopige uitslag komt de VVD als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door D66. 

Voor een overzicht van de voorlopige verkiezingsuitslag: klik hier

Uit de krant