Van linksaf: jeugdagent Lotte, Kay Demir, burgemeester Broertjes en wijkboa Ibrahim.
Van linksaf: jeugdagent Lotte, Kay Demir, burgemeester Broertjes en wijkboa Ibrahim. Foto: gemeente Hilversum

Hilversums beste jeugdige cyberagent in de watten gelegd

Politie

HILVERSUM - Niet alleen heeft hij een originele HackShield badge, T-shirt en kaartspel ontvangen, maar Kay Demir mag ook een dagje mee op pad in de politieauto met jeugdagent Lotte.

Dat heeft de leerling van groep 8 van de Groen van Prinsterschool allemaal te danken aan het meedoen met de online game HackShield. Demir blijkt de beste jonge cyberagent van Hilversum te zijn en vandaar dat hij vandaag door de jeugdagent, wijkboa Ibrahim en burgemeester Pieter Broertjes in de watten is gelegd.

Via dit spel wil de gemeente aandacht besteden aan cybercriminaliteit, wat in Hilversum eveneens een groeiend probleem is. Sinds de Week van de Veiligheid 2020 gaat de gemeente dan ook op een laagdrempelige manier de strijd aan tegen deze vorm van criminaliteit. Hiervoor roept zij de hulp in van junior cyberagents; kinderen tussen de acht en twaalf jaar die zichzelf en hun omgeving digitale vaardigheden aanleren om hun omgeving te beschermen tegen onlinegevaar.

Anticiperen

Via HackShield is een aantal kinderen de afgelopen weken opgeleid tot cybercrime agent. Zij hebben bewezen dat ze de actuele gevaren van cybercriminaliteit herkennen. Tevens hebben zij geleerd hoe zij hier het beste op kunnen anticiperen. Dankzij de kennis die ze via deze online game hebben opgedaan, zijn ze in staat om hun omgeving en familie te wijzen op de actuele risico’s van cybercrime.

Demir bleek de beste van de ‘klas’ te zijn. Zelf zegt de leerling veel deze game te hebben opgestoken. “Het spel Hackshield helpt mij en mijn omgeving om op een leuke manier bewust te worden van de gevaren van het internet”, zegt de beloonde scholier.

Na de huldiging van vandaag blijft de gemeente zoeken naar junior cyberagents. HackShield is een doorlopende game die voortdurend wordt uitgebreid met nieuwe opdrachten.

Wil je meedoen? Aanmelden kan via www.joinhackshield.nl. “Hoe meer cyberagents, hoe veiliger de gemeente”, is de stelling die vanuit het raadhuis komt.

Uit de krant