Afbeelding
Foto: Ontwerp: Femke van Drooge
podcast

Participarty door de ogen van ontwikkelende partij

Algemeen

HILVERSUM - Samen met Hilversummers.nl maakt de Gooi en Eembode een podcast-serie. In Participarty de Podcast - het feest van meedoen nemen we alvast een voorschot op de Omgevingswet die eraan komt. Die vraagt heel wat participatie, maar wat is dat nou eigenlijk precies en hoe wordt dat nou voor iedereen een feest om mee te doen?

In deel 2 van deze serie spreken we met Martijn Ketelaar. Hij werkt bij woningcorporatie Het Gooi en Omstreken als ontwikkelingsmanager. Hij houdt zich vooral bezig met nieuwe bouwprojecten. In die functie heeft hij veel te maken met participatie en hoe de mensen er zo goed mogelijk bij te betrekken. Bewoners en toekomstige bewoners vroeg bij de plannen te betrekken, staat hoog in het vaandel bij Het Gooi en Om merkt Ketelaar op.

Tijdens ons gesprek zegt hij dat het vroeg zenden en in contact komen met de betrokken van wezenlijk belang is. Daarin staat de vraag centraal: waarom doen we dit eigenlijk? “Op het moment dat je daar met elkaar consensus over hebt en dat je met elkaar erkent dat het belangrijk is dat er gewoond gaat worden dan kun je met elkaar gaan bepalen hoe en wat gaan we het dan doen?”, zegt de ontwikkelingsmanager.

Slachtofferrol

Hij vervolgt: “Dat is de stap die ervoor gezet moet worden, omdat mensen soms geen idee hebben van waarom al die veranderingen nou nodig zijn. Op het moment dat mensen daar nog niet zo achterstaan of het gevoel er nog niet bij hebben waarom er iets komt dan overkomt het ze alleen maar. Dan hebben ze echt het gevoel dat ze alleen de kleur van de stenen mogen uitkiezen. Dan overkomt hen en schieten ze in een slachtofferrol, terwijl het eigenlijk een feest zou moeten zijn om mee te doen”, is zijn ervaring. 

Wat zijn de Slingers van Het Gooi en Om? Welke Partypoopers zijn er en waar brengt Ketelaar op het gebied van participatie, wat een feestje van meedoen moet zijn, een Toost op uit? Schenk wat bubbels in, zet wat schaaltjes met chips en nootjes klaar en luister hier naar Participarty.

Uit de krant