Afbeelding
Foto: Cees van Zijtveld

Bewoners gemeentelijk monument winnaars fotopuzzel Hilversum, Pas Op!

Cultureel

HILVERSUM - Door loting onder de goede inzenders van de fotopuzzel van Hilversum, Pas Op! werd de familie Vreeswijk winnaar van de traditionele prijs: een aquarel van hun woonhuis. Zij waren niet alleen blij verrast, ook kunstenaar Hans Almekinders was, in tweede instantie, blij met de winnaar. 

In eerste instantie schrok hij van het adres Schapenstraat, waar hij alleen maar eenduidige appartementen vermoede. Het bleek echter het enige overgebleven historische pand in de straat te wezen. 

Het uit 1906 daterende pand is een ontwerp van H. Nieuwenhuijzen en E, Wirts was oorspronkelijk een herenhuis dat later dienstdeed als winkelwoonhuis. Eerst voor een kruidenierszaak en nadat er een bedrijfsruimte was bijgebouwd als ‘electrische bakkerij’ annex snoepwinkel. In 1936 kwam het in het bezit van de familie van mevrouw Vreeswijk die er zelf is geboren en dus nog steeds woont. 

Het huis is inmiddels gemeentelijk monument en door de familie Vreeswijk zijn in 2014 de gevels prachtig gerestaureerd. Dus Hans Almekinders was blij met het onderwerp en de bezitters van het huis erg blij met de fraaie aquarel.

Uit de krant