Willem van der Spek (links) en Harro Zanting.
Willem van der Spek (links) en Harro Zanting. Foto: Yvonne Hoefman/Dudok Wonen
Video

Dudok Wonen ontvangt Het Compliment van Albertus Perk voor monument de Orchidee

Cultureel

HILVERSUM - Voor de renovatie van het voormalige ziekenhuis de Orchidee heeft Dudok Wonen Het Compliment van Albertus Perk mogen ontvangen. “De Orchidee is een voorbeeld voor projecten in de nabije toekomst”, zegt Willem van der Spek, voorzitter van de Commissie Cultureel Erfgoed van Albertus. 

Dudok Wonen heeft het gemeentelijk monument gerenoveerd, verduurzaamd en gerevitaliseerd mét behoud van originele stijlkenmerken. De Hilversumse historische kring (Albertus Perk) vindt het een bijzonder project omdat de Orchidee één van de eerste duurzaam gerenoveerde monumenten in Hilversum is dat van het gas af is. “En het is ook nog eens sociale woningbouw”, vertelt Van der Spek. 

Hij geeft aan dat Dudok Wonen met dit project het cultureel erfgoed van Hilversum op een opvallende manier heeft verrijkt en versterkt. “De renovatie ging verder dan een restauratie. Er is zorgvuldig rekening gehouden met de eisen van duurzaamheid, zonder dat dit ten koste ging van de specifieke kenmerken van het gemeentelijk monument.”

De Orchidee is sinds 2010 een officieel monument. De originele stijlkenmerken van de gevels zijn behouden en gedeeltelijk teruggebracht. De later aangebouwde tussenbouwsels en de zusterflat zijn gesloopt. De zusterflat is vervangen door nieuwbouw. Voor Dudok Wonen was dit een Pilot project, vertelt Harro Zanting. Na evaluatie van dit project bleek het verduurzamen en gasloos maken van dit soort gebouwen zeer kostbaar te zijn en alleen incidenteel betaalbaar. 

Duurzaamheid speelde een grote rol in het project: de Orchidee is volledig gasloos, iedere woning heeft een warmtepomp en op het nieuwbouwgedeelte liggen zonnepanelen. De woningen in het gemeentelijk monument hebben label A++ en de nieuwbouwwoningen hebben label A+++. 


Uit de krant