Angenieta van Giessen van Bink is blij met BSO-i.
Angenieta van Giessen van Bink is blij met BSO-i. Foto: BINK Hilversum

Bink en gemeente Hilversum komen zelf met alternatief voor BSO+

Zorg

HILVERSUM - Met het verstrijken van de uiteenloopovereenkomst en het uitblijven van een ander goed passend alternatief hebben Bink Kinderopvang en de gemeente Hilversum zelf actie ondernomen. Vanaf donderdag 1 april is daar de Buitenschoolse opvang-Intensief (BSO-i).

Voor kwetsbare kinderen was er jarenlang de BSO+: een plek waar kinderen van het speciaal onderwijs met veelal psychosociale of psychiatrische problematiek of met een verstandelijke beperking extra zorg en ondersteuning krijgen. Toen eind vorig jaar duidelijk werd dat Kwintes vanwege de nieuwe inkoopvoowaarden en tarieven van de Regio Gooi en Vechtstreek ermee ging stoppen (er moest nog meer geld bij), luidden onder meer de kinderopvangorganisatie en de ouders van de kinderen de noodklok.

Volgens de Regio was er een redelijk alternatief voor handen voor BSO+ Binkies, dat al zo’n tien jaar bestaat. De organisatie die het stokje zou overnemen wilde de opvang aanvliegen vanuit de Wet Kinderopvang in plaats van de geïndiceerde zorg van Kwintes. Dat betekent een ander verdienmodel. Ofwel: de eigen bijdrage van de ouders. Maar vooral was er veel te doen of de specialistische zorg zou gaan verdwijnen. 

Voorspelbaarheid
Met Kwintes is eind 2020 een zogeheten uitloopovereenkomst gesloten. Dat houdt in dat de BSO+ doorging totdat er een goed alternatief was gevonden. Bink en de gemeente hebben nu de handen ineen geslagen. Dat leidt nu tot BSO-i; een opvangplek voor deze kwetsbare kinderen waar zij meer rust, voorspelbaarheid en structuur moeten krijgen dan bij een reguliere buitenschoolse opvang. En dat zonder te problematiseren en medicaliseren, melden beide partijen in een persbericht. 

Met de gemeentelijke bijdrage kan Bink de omvang van de groep beperken tot de helft van het aantal kinderen van een reguliere groep. Hier worden voorzieningen uit de Jeugdwet voor ingezet. Door het mede-financieren van BSO-i realiseert de gemeente voor Hilversumse kinderen een algemene voorziening waarvoor geen indicatie nodig is via het sociaal plein.

Tevreden
Wethouder Karin Walters van Zorg en Welzijn en Angenieta van Giessen, manager bij BSO Hilversum bij Bink zijn tevreden over deze samenwerking, die de laatste maanden tot stand is gekomen. De kinderen die via Kwintes werden opgevangen, hebben ook het aanbod gekregen om gebruik te maken van de nieuwe BSO-i die door Bink wordt aangeboden, melden de twee tot slot nog.

Uit de krant