Bibian Mentel in 2018.
Bibian Mentel in 2018. Foto: Bastiaan Miché

Paralympisch kampioen en ereburger van WIjdemeren, Bibian Mentel (48), overleden

Mensen

LOOSDRECHT - "Zo’n sterke persoonlijkheid en zo’n positieve vrouw , rust zacht lieve Bibian." Het is slechts één van de inmiddels vele reacties op social media nu bekend is dat paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel (48) is overleden. 

Begin deze maand kreeg de immer enthousiaste en positieve Loosdrechtse al het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren. Artsen hadden daarvoor uitzaaiingen geconstateerd in haar hersenen. In tegenstelling tot de afgelopen vijftien keer in 21 jaar was er dit keer geen behandelplan meer mogelijk. Maandagmiddag overleed zij.

Mentel werd ook wel 'de vrouw met negen levens' genoemd. Zij was dicht bij deelname aan de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City toen een kwaadaardig tumor in het botvlies in 2001 tot amputatie van haar rechteronderbeen leidde. Jaren later droeg de Loosdrechtse de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie in van de Paralympische Spelen in Sotsji. Daar won zij goud op de snowboardcross. Vier jaar kater in Pyeongchang voegde zij daar twee paralympische titels aan toe. 

Niet veel later stopte zij met topsport. In maart 2018 - vlak na die Spelen - maakte waarnemend burgemeester Freek Ossel tijdens de feestelijke huldiging bekend dat de gemeente Wijdemeren haar het ereburgerschap van Wijdemeren verleende.

Mentel was tevens de oprichter van de Mentelity Foundation dat zich inzet voor kinderen en jongvolwassenen die leven met een fysieke en mentale uitdaging. "Wij zijn ongelooflijk verdrietig", aldus de Foundation op de eigen website, "maar ook gevuld met trots door hetgeen wat Bibian heeft neergezet in haar leven. Nederland is vandaag een prachtig mens en boegbeeld verloren. Maar Bibians dromen zullen uitkomen, haar werk wordt voortgezet en haar legacy mag nooit verloren gaan."

Uit de krant