Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
podcast

‘Participatie is het vermogen om mee te doen en niet voor spek en bonen’

Algemeen

HILVERSUM - Samen met Hilversummers.nl maakt de Gooi en Eembode een podcast-serie. In Participarty de Podcast - het feest van meedoen nemen we alvast een voorschot op de Omgevingswet die eraan komt. Die vraagt heel wat participatie, maar wat is dat nou eigenlijk precies en hoe wordt dat nou voor iedereen een feest om mee te doen?

In het derde gesprek belichten we participatie vanuit de kant van de politiek. Welke rol speelt de raad in dit geheel? Met Edwin Göbbels van Democraten Hilversum gaan we dieper in op de materie van het meedoen, waar de politicus nogal kritisch op is. Dan gaat het niet alleen om het proces in Hilversum maar ook op de rol van de gemeenteraad. 

Zelf heeft Göbbels een duidelijke kijk op participatie. “Dat is het vermogen om mee te doen en niet voor spek en bonen. Dat is volgens mij de essentie”, meldt hij in de podcast. “Toen ik daarover nadacht, kwam ik uit op een schoolsetting. Er wordt een team gevormd en dan heb je altijd die verdeling: wie doet mee en wie doet niet mee? En dat akelige moment dat er kinderen buiten de boot vallen. Bij participatie is dat vergelijkbaar. Iedereen heeft het recht om mee te doen. Om gehoord te worden”, luidt zijn vergelijking.

Luister hieronder de hele podcast en kom te weten wat zijn Slingers zijn, welke Partypoopers we tegen komen hoe zijn Toost luidt. Dus zet de bubbels klaar, de hapjes want het is weer tijd voor de tweewekelijkse Participarty. 

Uit de krant