Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Bandbreedte gevonden, zonnepanelen op Vliegveld Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - De bandbreedte voor plaatsing op Vliegveld Hilversum, waar de gemeente het nog over had in februari, is blijkbaar gevonden. Want het vliegveld is één van de locaties waar de gemeente zonnepanelen gaat plaatsen om zo lokaal zoveel mogelijk zelf elektriciteit op te wekken.

“Het vliegveld is een mooie plek om zonnepanelen te plaatsen. Dat wordt nu nader onderzocht. Overigens gaat het daarbij om niet meer dan 2 procent van het totaaloppervlakte”, maakt wethouder Bart Heller van Natuur en Milieu duidelijk. 

De GroenLinks-bestuurder ziet vooral kansen bij bestaande daken. Daar wil de gemeente Hilversum dan ook meer op inzetten. Dat heeft ook alles te maken de voorstellen die genoemd zijn in de Regionale Energie Strategie (RES), Hilversum valt in RES-gebied Noord-Holland Zuid. Energie opwekken door middel van wind en zon is de gedachte achter dit landelijke plan om Nederland duurzamer te maken. Windmolens plaatsen aan de rand van Hilversum en zonneweides realiseren in de natuur ziet de gemeente niet zitten. Daarom zijn de oplossingen te vinden op onder meer grote daken, parkeergarages en geluidsschermen. 

100 gigawattuur

Dat is de boodschap die Hilversum vandaag de wereld in geslingerd heeft. Dat is de inzet voor de komende jaren. Uiteindelijk moet Hilversum in 2030 op dit gebied voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Dat houdt onder meer in dat er over negen jaar evenveel elektriciteit wordt opgewekt als de huidige inwoners van Hilversum nu gebruiken. Voor wie van cijfers houdt: dat is 100 gigawattuur zonne-energie per jaar in 2030. Volgens de gemeente is dat ongeveer tien keer meer dan dat er nu wordt opgewekt in Hilversum.

“Een mooi streven en ook hard nodig om de klimaatverandering tegen te gaan”, merkt wethouder Bart Heller van Natuur en Milieu op. “Ondanks de natuur en de hei in en om Hilversum zie ik genoeg mogelijkheden om zonne-energie grootschalig op te wekken. Dan denk ik met name aan al die daken op bedrijventerreinen waar nog zoveel ruimte is voor zonnepanelen”, meldt de GroenLinks-bestuurder verder nog.

Duurzaamheidslening

Nu blijven voor de gemeente de volgende zoekgebieden over: het Vliegveld Hilversum, het buurtschap Crailo, geluidschermen langs de A27 en alle grote daken van bedrijven, woningen en maatschappelijke instellingen zoals scholen en sportverenigingen. Hilversum meldt dat de zoeklocaties, die nu zijn opgenomen in de RES, geen juridische status hebben. Daar komt pas pas een vergunning voor ‘na een zorgvuldige afweging met omwonenden, nutsbedrijven, energie coöperaties en natuurorganisaties’.

Daarnaast stimuleert de gemeente naar eigen zeggen bewoners om zonnepanelen op daken aan te leggen met het verstrekken van duurzaamheidsleningen. “Inwoners kunnen tegen een gunstig tarief een lening afsluiten om hun huis te verduurzamen door onder andere zonnepanelen te plaatsen op hun dak”, aldus de gemeente. 

Op  woensdag 7 juli, de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, neemt de gemeenteraad een besluit over de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid.

Uit de krant