Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Zorgen GNR over ‘grote problemen’ door in natuur gedumpt tuinafval

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het Goois Natuurreservaat doet aan ieder de oproep om geen tuinafval in de natuur te gooien. “Tuinafval is schadelijk en de gevolgen voor de natuur zijn soms groot.”

De natuurorganisatie komt met dit verhaal naar buiten nu het voorjaar weer is begonnen en mensen aan de slag gaan in de tuin. En dan is het gemakkelijk om groenafval te dumpen in de natuur of over de schutting te gooien. 

Boswachter Mirjam de Hiep: “Als we mensen hier op aanspreken krijgen we vaak de reactie “Het is toch gewoon groen en dus ook natuur?” Al dit tuinafval zorgt voor grote problemen. We zijn vaak jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld en gaat ten koste van de bestaande biodiversiteit.”

Verrijking van de grond
Het GNR ziet liever dat mensen hun tuin- en snoeiafval gewoon in de groenbak gooien of naar één van de GAD-scheidingsstations brengen. Tuinafval is rijk aan voedings- en meststoffen en dat hoort volgens het GNR nu juist niet thuis in de natuur. “Het voedselrijke tuinafval is een walhalla voor planten zoals brandnetels en bramen. Deze planten gaan woekeren en verdringen de zeldzamere planten die thuishoren op de zandgronden.”

Exoten
In tuincentra zijn veel planten te koop die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Als deze planten in de natuur terecht komen, zijn dat exoten. Denk hierbij aan de Japanse duizendknoop en springbalsemien. “Deze soorten gaan woekeren en verdrukken de oorspronkelijke planten”, aldus het GNR. “Op heel veel plaatsen in de natuur zijn we deze soorten aan het bestrijden. Vaak duurt het jaren om ze weer weg te krijgen.”

Uit de krant