Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
podcast

‘Voor iedereen wil je hetzelfde speelveld hebben’

Algemeen

HILVERSUM - Participatie hebben we al behandeld vanuit het oogpunt van de advocaat, de woningcorporatie en de gemeenteraad. Dit keer bekijken we in ‘Participarty de podcast - het feest van meedoen’ hoe data en gegevens zich verhouden tot het meedoen. We spreken erover met Vybeke Pieters, informatie-adviseur Smart City bij de gemeente Hilversum.

Gooi en Eembode en Hilversummers.nl duiken diep de participatiematerie in. Hoe wordt het participatieproces nou voor iedereen een feest? We doen dit als voorschot op de Omgevingswet en meer specifiek: de discussie in Hilversum over hoe de gemeente er in 2040 uit moet zien. Een serieus onderwerp dat we luchtig onder de aandacht willen brengen met onder meer De Slinger, De Partypoopers en De Toost.

Open Hilversum
Gezamenlijk zorgen voor een goed en duidelijk vertrekpunt en ook samen dingen meten. Dat vindt Pieters belangrijk als het gaat om participatie. “Ik heb een doel voor Open Hilversum”, zegt ze. “Op het moment dat je zoveel mogelijk data deelt op het dataplatform en die data ook kan combineren, dan wil je dat voor iedereen hetzelfde hebben. Soms wil je bijvoorbeeld groen naast wegen en hoeveel huizen hebben en wat is nou eigenlijk het speelveld dat we hebben? Iedereen moet van die data gebruik kunnen maken. Dat lijkt mij heel mooi.”

Luister hieronder de hele podcast met Pieters, die onder meer ingaat over de relatie gegevens en verstening, het burgermeetnetwerk en hoe zit het met een proef op de Snelliuslaan? Een hot item in Hilversum, gezien de perikelen die spelen in Oost. Dus ga er lekker voor zitten met wat bubbels of een biertje. Schaaltje nootjes en chips ernaast en luister mee. Beter nog: participeer.

Uit de krant