Ook vorig jaar was de herdenking in het Rosarium besloten.
Ook vorig jaar was de herdenking in het Rosarium besloten. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum staat stil bij vrijheid met besloten herdenkingen, wandeltochten en online-concert

Algemeen

HILVERSUM - Besloten herdenkingen, gratis wandeltochten en een online optreden. Het zijn enkele voorbeelden van hoe Hilversum op dinsdag 4 mei en woensdag 5 mei stilstaat bij de vrijheid.

Op dinsdag 4 mei is er een herdenking in het Rosarium, maar deze is besloten. Gemeentebestuurders en een afvaardiging van de kindergemeenteraad leggen om 10.00 uur kransen bij het monument. Daarna, gedurende de dag, kunnen Hilversummers hier terecht om bloemen te leggen en zelf te herdenken. 

Rond het middaguur vindt er een besloten herdenking plaats op begraafplaats Gedenkt te Sterven. Na 12.30 uur zijn de hekken van de begraafplaats geopend voor inwoners die hier willen gedenken. Later op de dag - om 15.00 uur - is er nog een besloten herdenking. Dit keer gaat het om een bijeenkomst, die onder meer te volgen is via de livestream, op de Noorderbegraafplaats. Stadsdichter Charlotte de Raad draagt het gedicht Hemellichaam voor. 

Geraldien van Frijtag Drabbe Künzel, schrijfster van het boek Stad op Drift - Hilversum tijdens de Duitse bezetting, verzorgt de Bill Minco-lezing. Ditmaal geen toespraak van burgemeester Pieter Broertjes. De burgervader ligt nu nog in het ziekenhuis met een hersenontsteking en moet zeker twee maanden herstellen. Wethouder Arno Scheepers speecht daarom namens de gemeente Hilversum. Het Radio Filharmonisch Orkest begeleidt de herdenking muzikaal. 

Wandelen in vrijheid
Vanaf dinsdag 4 mei zijn er gratis wandeltochten via een app beschikbaar. Die applicatie brengt de wandelaars langs memorabele plekken in Hilversum uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is een idee van de 22-jarige Hilversummer Bob van Kreiken. Met steun van de gemeente ontwikkelde hij twee gratis wandeltochten Wandelen in vrijheid. Het gaat om de Wandelroute Noord-West en Wandelroute Centrum-West. 

“In coronatijd wordt er veel gewandeld en gefietst”, stelt Van Kreiken. “Die mobiliteit was er in de Tweede Wereldoorlog niet. Met deze tochten speel ik in op de wandelbehoefte en tegelijkertijd kan er 4 en 5 mei kleinschalig en coronaproof worden herdacht door wandeltochten over de oorlog in Hilversum te organiseren met de app Izi Travel. Zo is het mogelijk om bij verschillende punten van de route een geluidsfragment te beluisteren en foto’s te bekijken”, meldt hij verder.

Bevrijdingsconcert
Op woensdag 5 mei is er een online bevrijdingsconcert met het Pierre Palla Concertorgel. Vanuit Studio 1 in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) geeft Patrick Hopper samen met muzikale gasten Janneke van Prooijen, Joost van Tongeren en Arno Rog een feestelijk optreden. Dit optreden is te volgen via www.pierrepallaconcertorgel.nl/bevrijdingsconcert.

Op vrijdag 7 mei vindt de laatste herdenking plaats. Dan is opnieuw de Noorderbegraafplaats het decor van een besloten bijeenkomst. Vanaf 11.00 uur wordt er stilgestaan bij de Polar Bears, de Britse Infanterie Divisie die Hilversum op die datum bevrijd heeft in 1945. Vorig jaar, 75 jaar na de bevrijding, werd op het Gooilandplein een beeld van een Polar Bear, het logo van de hierboven genoemde divisie, onthuld.

Uit de krant