'Belangrijk om drugs bespreekbaar te maken', aldus onderwijswethouder Annette Wolthers na een bijeenkomst op het Roland Holst.
'Belangrijk om drugs bespreekbaar te maken', aldus onderwijswethouder Annette Wolthers na een bijeenkomst op het Roland Holst. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum werkt met jongeren aan aanpak drugscriminaliteit

Algemeen

HILVERSUM - Samen met jongeren werken de gemeente en verschillende scholen in Hilversum aan de aanpak van drugscriminaliteit onder jongeren. Woensdag heeft wethouder Annette Wolthers van Onderwijs op het A. Roland Holst College daar een begin mee gemaakt met de oprichting van een jongerendenktank.

In dit nieuwe platform voor jongeren denken en praten zij actief mee over hoe jongeren uit de drugscriminaliteit moeten blijven. Bureau Halt verzorgt de ondersteunende voorlichting aan de leerlingen. 

Dat een aanpak op dit gebied nodig is, bleek vorige maand wel. Toen kwam in het nieuws dat enkele leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium harddrugs op de toiletten van de school zouden hebben gebruikt. Burgemeester Pieter Broertjes zei medio april tegen deze krant dat uit onderzoek blijkt dat één op de vijf scholieren weleens ‘in contact’ komt met soft- en/of harddrugs. Dat noemde de burgervader ‘best veel’ en dat is reden om actie te ondernemen.

Beste manieren

Gemeente en politie zetten proactief in op het verminderen en voorkomen van drugscriminaliteit. In een pilot, die nu van start is gegaan, vraagt de gemeente jongeren om mee te denken over manieren wat de beste aanpak is. “Het is zo belangrijk om drugs bespreekbaar te maken”, geeft Wolthers aan. “Dat kwam duidelijk naar voren in het gesprek met de leerlingen van de school. Het gaf veel inzicht hoe zo iets kan werken en hoe je ermee te maken krijgt als jongere”, is haar ervaring. 

De pilot, waaraan het Gymnasium, het Roland Holst en het Alberdingk Thijm College aan meedoen, bestaat uit twee onderdelen. Stichting Halt geeft voorlichting over jeugdcriminaliteit. Daarnaast denken jongeren actief na en praten over drugscriminaliteit. Dat doen zij in de vorm van de al genoemde denktank. Hierin komen onderwerpen aan bod als dealen onder vrienden, maar ook of zij een rol voor zichzelf zien weggelegd om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Een jeugdagent en een wijkboa begeleiden deze denktank. Zij gebruiken onder andere de escaperoom ‘foute centen’. Hierin worden de scholieren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld verdienen.

1.000 euro 

“Voor 1.000 euro zou ik best mijn pinpas willen afstaan”, vertelt een van de leerlingen. De escaperoom moet scholieren laten inzien dat er achter deze klussen een criminele wereld schuilgaat. “Door deze escaperoom konden we op een laagdrempelige manier in gesprek met leerlingen over drugscriminaliteit. We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en vinden het belangrijk om met deze problematiek aan de slag te gaan”, vertelt een docent.

Eerder kaartte VVD-raadslid Ruud Verkuijlen al in artikel 41-vragen aan hoe makkelijk het criminele gevaar op de loer ligt, zeker in coronatijd waar jongeren al veel minder kunnen doen. Als voorbeeld gaf hij dat het wegbrengen van een pakketje voor een ander met als beloning een refurbished telefoon onschuldig lijkt, maar dat dit een kennismaking kan zijn met de onderwereld. De liberaal pleitte vorig jaar december dan ook voor meer voorlichting over ondermijning op scholen. 

Deze pilot draait om de aanpak van drugscriminaliteit voor jongeren. Deze proef is onderdeel van het regionale programma van veiligheidscoalitie Midden-Nederland Straatwaarden. Dit programma zet zich in tegen de aanwas van jeugd in de cocaïne- en drugshandel. “De straatwaarde van drugs is zo hoog dat hier lucratieve verdienmodellen achter zitten die jongeren moeilijk kunnen weerstaan. Door de aanwas van jonge drugscriminelen af te remmen, hoopt de gemeente drugscriminaliteit in de toekomst te verminderen”, meldt de gemeente tot slot. 

Uit de krant