Eind augustus 2021 opende burgemeester Pieter Broertjes op een regenachtige vrijdag De Kwekerij officieel.
Eind augustus 2021 opende burgemeester Pieter Broertjes op een regenachtige vrijdag De Kwekerij officieel. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zoektocht naar nieuwe tijdelijke locatie voor De Kwekerij

Algemeen

HILVERSUM - Het einde van De Kwekerij, de tijdelijke invulling op het Stationsplein, komt in zicht. De eerste werkzaamheden voor de herinrichting van het stationsgebied staan op stapel. De gemeente wil niet dat dit creatieve stadsparkje verdwijnt en is nu op zoek naar een nieuwe locatie. 

Zodra de gemeente aan de slag gaat met het Stationsplein dan is er geen ruimte meer voor De Kwekerij en ook Hilversum Marketing op deze locatie. Naast de gemeente willen de betrokken ondernemers en bezoekers dat De Kwekerij blijft in Hilversum. Maar waar? Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. 

Een van de meest logische en ook al veel gehoorde plekken is het Oosterspoorplein. Dat zou een verplaatsing van De Kwekerij betekenen naar de andere kant van station. Plannen voor een andere inrichting van het Oosterspoorplein zijn er ook, maar deze zijn bij lange na nog niet in de fase dat er spoedig sprake is van uitvoering. Gisteravond besprak de commissie de varianten voor het Bruisend Hart. Hoe dat gesprek verliep en wat de uitkomst is, is hier binnenkort te lezen.

Voorlopig is De Kwekerij aan de centrumzijde nog niet weg. Inwoners kunnen dit voorjaar en nog de hele zomer genieten van het creatieve stadsparkje op de huidige locatie, zoals de gemeente het verwoordt. Momenteel is de planning dat de verhuizing begin 2022 plaats moet vinden.

Levendigheid

Dan heeft De Kwekerij er een goede anderhalve jaar gestaan. In de zomer van 2020 is het tijdelijke stadsparkje, dat bedoeld is om voor levendigheid te zorgen totdat de metamorfose van het stationsgebied van start gaat, gerealiseerd. Op 27 augustus van het vorige jaar is het officieel geopend. Er zitten drie ondernemingen: Koffie-/broodzaak STEK, Lokaal Hilversum en Bar des Boules. Daar vlakbij zit Hilversum Marketing in de welbekende zwarte doos. 

De Kwekerij is een initiatief geweest van de gemeente Hilversum. Het komt uit de koker van wethouders Arno Scheepers en Wimar Jaeger (inmiddels gestopt als wethouder), die toen beiden verantwoordelijk waren voor het stationsgebied. Zij wilden een groene hotspot creëren in het centrum van het dorp. Volgens Scheepers is het een geslaagd project, ook al domineert het coronavirus het leven als sinds maart 2020.

Ondanks corona

“Het stadspark is bedoeld om het gebied nu al levendiger en aantrekkelijk te maken voor inwoners en bezoekers van Hilversum, vooruitlopend op de nieuwe invulling van het stationsgebied. Het is mooi te zien dat De Kwekerij ondanks corona nu al zo’n succes is”, merkt de VVD-bestuurder op. 

De Kwekerij heeft een duurzaam karakter. Alles wat gebouwd is, is verplaatsbaar, herbruikbaar en zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal. Naast de drie ondernemingen kunnen bezoekers er verblijven in het parkje en is dit de plek voor evenementen. Zo waren er vorig jaar bijvoorbeeld diverse kleine en coronaproof evenementen tijdens het programma Summer in the City. 

Uit de krant