Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
podcast

‘Als inwoners zijn we ook best lui geworden’

Algemeen

HILVERSUM - Met een kritisch oog heeft Mirjam Slot Berghmans de participatie gevolgd in Hilversum. De bewoonster gaat in ‘Participarty de podcast - het feest van meedoen’ in 45 minuten tijd uitgebreid in hoe zij als inwoonster aankijkt tegen dit fenomeen. 

Gooi en Eembode en Hilversummers.nl duiken diep de participatiematerie in. Hoe wordt het participatieproces nou voor iedereen een feest? We doen dit als voorschot op de Omgevingswet en meer specifiek: de discussie in Hilversum over hoe de gemeente er in 2040 uit moet zien. Een serieus onderwerp dat we luchtig onder de aandacht willen brengen met onder meer De Slinger, De Partypoopers en De Toost.

Vooralsnog is het vooral vallen en opstaan in Hilversum als het gaat om de participatieprocessen. Dat is niet alleen te wijten aan de gemeente, maar daar hebben de bewoners ook een aandeel in. Tot nu is het voor de gemeente nog teveel aanvinken dat er aan inspraak is gedaan, terwijl de inwoners meer betrokkenheid kunnen tonen. “Voorheen hadden we die topdown-aansturing. Dat wordt natuurlijk ook gefaciliteerd vanuit inwoners. Wij hebben natuurlijk als inwoners heel lang een houding gehad van: ik laat het over me heen komen. Oh oké, doe maar. We zijn ook best wel lui geworden”, zegt de Hilversumse onder meer. 

Piramide, ketting, kledingbank, Four Roses en het Oosterspoorplein komen in dit vijfde deel van onze serie voorbij. Luister hieronder naar het hele gesprek met de Hilversumse. Ga er lekker voor zitten. Schenk het glas goed vol en zet er wat te knabbelen bij en luister mee. En participeer vooral mee. 

Uit de krant