Regioconservator Laura Grijns voor kasteel Sypesteyn, een van de achttien culturele instellingen die dit jaar meedoen met het Erfgoedfestival.
Regioconservator Laura Grijns voor kasteel Sypesteyn, een van de achttien culturele instellingen die dit jaar meedoen met het Erfgoedfestival. Foto: Maarten van Haaff

Erfgoedfestival in spoor van grensverleggers, uitvinders en wereldverbeteraars

Cultureel

HILVERSUM - Het Erfgoedfestival daagt dit jaar jong en oud uit om grenzen te verleggen. Buiten met wandelingen en fietstochten en, zodra het kan, ook binnen.

Eigenlijk stond het tweede Erfgoedfestival in Gooi en Vechtstreek voor vorig jaar geprogrammeerd. Corona was ook voor dit evenement de grote spelbreker. “Dit jaar gaat het festival wel door”, verzekert regioconservator Laura Grijns. “Wij hebben een buitenprogramma waarmee iedereen zelf op pad kan. Daarnaast hoop ik dat wij ook de tentoonstellingen binnen zo snel mogelijk kunnen laten zien.”

Het idee achter het Erfgoedfestival - inwoners laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Gooi en Vechtstreek - is succesvol gebleken, zegt Laura Grijns die in 2018 het festival voor de eerste keer op touw zette. “De zeven musea die meededen, ontvingen ruim twintig procent meer bezoekers. Dit jaar pakken wij het nog grootser aan en doen achttien culturele instellingen mee.”

Grensverleggers
Met het thema ‘Grensverleggers, uitvinders en wereldverbeteraars’ verwacht de regioconservator voor de cultuursector in Gooi en Vechtstreek, weer veel publiek aan te trekken. “Het is een breed onderwerp dat musea, bibliotheken en andere culturele partners op veel verschillende manieren kunnen invullen. Ze zijn helemaal vrij om te bepalen hoe ze dat doen. Dat maakt het festival ook zo verrassend. Zelf kijk ik uit naar de tentoonstelling over grensverleggende vrouwen in villa Papageno. Aaltje van Zweden vind ik een voorbeeld van een hedendaagse grensverlegger.”

Jan Hamdorff
Singer Laren doet dit jaar mee met een tentoonstelling over Jan Hamdorff. Conservator van het museum, Anne van Lienden, is nu druk bezig met de voorbereidingen. De expositie is dit keer in De Wilde Zwanen, de historische villa van het echtpaar Singer, te zien. “Hamdorff was een echte vernieuwer, een cultureel ondernemer avant la lettre”, licht Van Lienden deze keuze toe. “Vanaf 1913 organiseerde hij de vermaarde zomertentoonstellingen in de Kunstzaal van zijn hotel die hij afsloot met feest en dans. Het is niet toevallig dat op de affiches van bijvoorbeeld Willy Sluiter niet alleen kunst, maar ook dansende paren zijn afgebeeld.”

Het Erfgoedfestival leidt tot een frisse blik, is haar ervaring na de eerste editie. “Ik was al van plan om uit te zoeken welke ideeën Anna Singer had bij haar eigen tuinen. Door het thema van destijds ‘Groen in het Gooi’ raakte dit project in een stroomversnelling. Ook voor de onderlinge contacten in het erfgoedveld is een regiobreed festival goed. We zoeken elkaar sneller op en delen kennis met elkaar. Zo heb ik in dat jaar voor de eerste keer het Pinetum Blijdestein in Hilversum bezocht.”

Wandelingen en fietstochten
De hoop is dat de tentoonstellingen op 26 mei voor het publiek open kunnen. Door corona is dit niet zeker. “Met de gratis smartphone-app Spacetimelayers kan iedereen met thematische wandelingen en fietstochten in de regio de verhalen daarom zelf beleven”, verklaart Laura Grijns. “Voor verdere verdieping heeft Caspar Stalenhoef een podcastserie gemaakt over Gooise grensverleggers.”

Voor de kinderen is er een doeboek vol met verhalen, puzzels en opdrachten over natuur en cultuur in Gooi & Vecht. Het boek verschijnt in juni en leerlingen in groep 6 krijgen het via school cadeau. Grijns hoopt dat naast hen meer mensen enthousiast raken over het thema. “De vernieuwers brachten een klimaat van ‘pragmatische tolerantie’ waardoor veel mogelijk was. Ik denk dat het gemakkelijker is om andere culturen te begrijpen als je je eigen geschiedenis kent. Met het Erfgoedfestival laten wij zien dat onze cultuur geworteld is in de verhalen van hier.”

Alle activiteiten en informatie over de deelnemende partners staan op erfgoedfestivalgooivecht.nl.

Uit de krant