Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
Podcast

‘Duidelijkheid vooraf voorkomt teleurstelling achteraf’

Algemeen

HILVERSUM - Zodra het over participatie gaat en dan voornamelijk het proces dan is er behoorlijk wat kritiek op de gemeente. In aflevering 6 van Participarty de podcast - het feest van meedoen spreken we 45 minuten lang met wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet) over hoe de gemeente omgaat met participatie.

Gooi en Eembode en Hilversummers.nl duiken diep de participatiematerie in. Hoe wordt het participatieproces nou voor iedereen een feest? Dat belichten we vanuit verschillende invalshoeken. Ditmaal met de wethouder Floris Voorink. Dit initiatief is een voorschot op de Omgevingswet en meer specifiek: de discussie in Hilversum over hoe de gemeente er in 2040 uit moet zien. Een serieus onderwerp dat we luchtig onder de aandacht willen brengen met onder meer De Slinger, De Partypoopers en De Toost.

Alles valt of staat met communicatie. Daarin wordt de gemeente wel steeds beter, zo meent de VVD-wethouder. Het participatieproces is een lastige. Niet alleen is ieder project anders, maar zelfs iedere wijk is anders. Hoewel het woord niet letterlijk valt, is het continu zoeken naar maatwerk en vanaf the get go duidelijk zijn over wat wel en wat niet bespreekbaar is en welke rol de gemeente speelt. Want ook dat is lang niet altijd dezelfde.

Tientje
“Zoals bij de groene pleinen in 1221. Daar hebben we van tevoren gezegd: zoveel budget hebben we van de raad gekregen, en dan steekt het niet op een tientje hier of daar, maar duidelijkheid vooraf voorkomt teleurstelling achteraf. Regels dus goed in beeld brengen. De rol van de gemeente duidelijk maken en dan het gesprek aangaan”, meldt Voorink onder andere in ons gesprek.

De situatie rondom het Carolushuis, de intentieovereenkomsten, de rol van mediator die de gemeente steeds vaker krijgt toegeschoven, de functie van sociale media en buurtapps, een IQ van 186 en een goddelijk lichaam passeren de revue in deze podcast. Pak je drankje erbij, neem iets lekkers (met deze temperaturen iets verkoelends, is de aanrader), zak lekker onderuit en luister naar Participarty. 


Uit de krant