Leon van Bourgonje (links) en Peter Bon.
Leon van Bourgonje (links) en Peter Bon. Foto: ROC van Amsterdam

Nieuwe horeca-opleiding ‘on the job’ De Eendracht en MBO College Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM - Restaurant De Eendracht, met onder meer vestigingen in Hilversum (voorheen De Jonge Haan), Blaricum en Weesp, en MBO College Hilversum slaan de handen ineen met de nieuwe horeca-opleiding ‘Hospitalitymedewerker on the job’. Deze start per 1 september 2021. 

Studenten volgen de opleiding op de werkplek zelf zodat deze goed aansluit bij de praktijk. Het gaat om een gecombineerde niveau 2 opleiding tot Gastheer/-vrouw en Kok. Het is bij deze opleiding mogelijk om binnen anderhalf jaar twee diploma’s te halen en daarna door te stromen naar niveau 3 ‘Allround Hospitality medewerker’. De opleiding biedt een oplossing op de vraag van De Eendracht naar meer allround personeel en de vraag van studenten naar bredere opleidingen in de praktijk.

Deze opleiding is samen ontwikkeld; bedrijfsleiders en chef-koks van De Eendracht en docenten koken en gastheerschap van MBO College Hilversum zijn samen workshops gestart om een onderwijsprogramma te maken dat aansluit op de hedendaagse trends binnen de horeca en behoeften van bedrijf en de verschillende locaties met haar brede kring van gasten.

Les op de werkvloer
Studenten krijgen geen les meer op school, maar op de werkvloer bij De Eendracht. Twee dagen per week is er theorieles in de vergaderruimte bij de Eendracht-locatie op de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum. Praktijklessen en workshops worden aldaar gegeven door praktijkbegeleiders en docenten van MBO College Hilversum.

(Tekst gaat verder onder de foto) 

 

© Bastiaan Miché

De drie andere dagen in de week vinden als stage op de werkvloer plaats in de Eendracht locaties in Abcoude, Blaricum, Hilversum, Maarssen en Weesp. Daar worden zij begeleid door medewerkers van De Eendracht, die hiervoor momenteel ook een scholingstraject volgen en allen hun leermeesterdiploma hebben. Ook is een praktijkopleider van school meerdere momenten per week in het bedrijf aanwezig voor ondersteuning op de werkvloer. Studenten moeten zo stap voor stap leren wat het betekent om in een restaurant te werken in zowel de keuken als in de bediening of achter de bar. Ze komen alleen nog op school om een examen af te leggen.

Huib Kabel, coördinator koksopleidingen binnen MBO College Hilversum, vertelt dat de Eendracht restaurants een horecalocatie bieden die aansluit bij ieders wensen. “Zo kan je ieder moment van de dag binnenwaaien in de ‘huiskamer’, waar je betaalbaar en goed kunt eten. De Eendracht wordt ook wel een buurtcafé en toprestaurant genoemd, waar je binnen een ongedwongen sfeer geniet van klassieke bistrogerechten. De ideale omgeving om je het horeca-vak eigen te maken.”

Levensecht leren
“MBO College Hilversum gelooft in onderwijs dat zo ‘levensecht’ mogelijk moet zijn en zo dicht mogelijk bij de praktijk moet staan. Daarom organiseren wij ons onderwijs graag in nauwe samenwerking met regionale bedrijven zoals De Eendracht restaurants”, aldus Peter Bon, opleidingsmanager van de horecaopleidingen op MBO College Hilversum.

Ook bij Hotel Van der Valk Breukelen en binnenkort bij Amrath Hotel Lapershoek in Hilversum vinden in samenwerking met MBO College Hilversum On the Job-opleidingen plaats. “Samen bereiden wij de studenten optimaal voor op de dynamische arbeidsmarkt”, vervolgt Bon. “On the Job is wel een onderwijsvorm die je moet liggen. Volledig leren in de praktijk vergt wat meer zelfstandigheid en eigen initiatief. Maar je zult je niet vervelen. Een betere leerschool is er niet.”

Enthousiast
“We zijn altijd op zoek naar goede medewerkers met praktijkervaring en zijn gewend veel leerlingen en jonge mensen op de werkvloer te begeleiden”, zegt Leon van Bourgonje, Algemeen Manager bij De Eendracht restaurants. “Daarom waren wij meteen enthousiast over het idee van een opleiding die volledig bij ons op de werkvloer plaatsvindt, die we samen kunnen ontwikkelen en waarbij studenten ook nog eens allround worden opgeleid.”

Zaterdag 29 mei is er voor mensen die interesse hebben in deze opleiding een Open Dag (met inachtneming van de coronaregels) op locatie De Eendracht Hilversum. Aanmelden kan bij h.kabel@rocva.nl ovv Open Dag De Eendracht On the Job.

Uit de krant