Afbeelding
Foto: Gemeente Wijdemeren

Koninklijke onderscheiding voor ‘begrip in de botenwereld en zeilsport’

Mensen

LOOSDRECHT - Hij heeft door zijn jarenlange inzet voor de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht (KWVL) en zijn bijdrage aan talloze watersportevenementen Loosdrecht en de gemeente Wijdemeren op de kaart gezet. Woensdag ontving Gert Lamme daarom een koninklijke onderscheiding.

In de raadzaal van het gemeentehuis van Wijdemeren werd Lamme benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Crys Larson reikte de onderscheiding uit.

Gert Lamme is volgens de gemeente ‘een begrip in de botenwereld en de zeilsport’. Bootbouwerij Vrijheid, het bedrijf dat hij overnam van zijn vader, was de bouwer van het type Regenboog. De houten zeilschepen werden ook wel de ‘Koningin van het water’ genoemd en zeker zeven keer werd de Nederlandse titel gewonnen. 

Maar ook Pampussen, Twaalfvoetsjollen en Zestienkwadraten kwamen van zijn hand. De boten zijn een begrip in de nautische wereld. “Door zijn inzet, betrokkenheid en vakmanschap is veel van het nautisch erfgoed behouden gebleven. Na 75 jaar sloot de Bootbouwerij in april 2020. De kennis en ervaring is met zijn medewerkers overgedragen aan de KWVL. Gert Lamme en zijn vrouw Trees zijn nog altijd zeer betrokken.”

Uit de krant