Wethouder Bart Heller van onder andere Energietransitie.
Wethouder Bart Heller van onder andere Energietransitie. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Nu schaalsprong maken bij renovatie woningen’

Natuur en Milieu

HILVERSUM - “Nu is het moment om een schaalsprong te maken als het gaat om renovatie van woningen.” Dat stelt de Hilversumse energietransitiewethouder Bart Heller. Met onder meer de oprichting van het Energiedienstenbedrijf hoopt de gemeente met de betrokken partners dit in een stroomversnelling te brengen.

Duurzame ambities heeft de gemeente genoeg. Al jaren spreekt Hilversum dit uit, maar vooralsnog blijven de daden achter bij het tempo van het uitgesproken woord. Uiteraard zijn er op het gebied van duurzaamheid/energietransitie de nodige stappen gezet, ook als het gaat om inwoners te stimuleren om hun eigen huis te isoleren. 

In een persbericht wijst de gemeente op de Hilversumse Meent. Die moet de eerste aardgasvrije wijk van Hilversum worden. En in de Astronomische buurt hebben 1.100 bewoners in februari een warmtescan ontvangen - in een eerder bericht van de gemeente was er sprake van 1.264 woningen - waarop te zien is waar het huis aan de voorgevel de meeste warmte verliest en hoe de bewoners dat het beste kunnen isoleren. 

Kostenbesparing
“Dit zijn enkele voorbeelden waar we ons voor hebben ingezet het afgelopen jaar”, meldt de GroenLinks-bestuurder. “Als gemeente hebben we de taak om bewoners te voorzien van betrouwbare en goede informatie als het gaat om de energietransitie. Het blijft een stap om over te stappen op duurzame energie. Maar we willen Hilversummers ook graag meegeven dat zonnepanelen op je dak of het isoleren van je woning vaak ook kosten bespaard”, noemt hij als voorbeelden.

In het proces om aan de slag te gaan met de woning zijn de twee lokale energiecoöperaties HilverZon en de Hilversumse Energie Transitie (HET) belangrijke partners voor de gemeente. Zij hebben energiecoaches opgeleid. Die hebben inmiddels meer dan 300 gesprekken gevoerd. Dit is vaak de eerste stap naar het isoleren/renoveren van de woning. Daarna moet informatie worden ingewonnen over alle technische mogelijkheden, advies worden ingewonnen bij installatiebedrijven en offertes worden aangevraagd.

Jaren ‘30
Om al deze kennis bij elkaar te brengen heeft de regio Gooi en Vechtstreek het afgelopen jaar het Energiedienstenbedrijf opgezet. Dit is een stichting waarbij bouw- en installatiebedrijven samenwerken om standaard renovatieplannen te ontwikkelen voor woningen uit de jaren ‘30, de jaren ‘70 en jaren ‘95. “Nu is het moment om een schaalsprong te maken als het gaat om de renovatie van woningen. Wat goed werkt voor de ene jaren ’30 woning werkt ook goed voor de buurman in de straat. Daarom is het bundelen van kennis zo belangrijk. Dat doen we met het Energiedienstenbedrijf”, legt Heller uit 

Het Energiedienstenbedrijf en energiecoöperatie HilverZon starten binnenkort een speciale actie voor woningeigenaren in de wijk ‘t Hoogt van ‘t Kruis. Het Energiedienstenbedrijf is er voor de bedrijven. Bewoners kunnen terecht bij het duurzaambouwloket. 

Uit de krant