Wethouder Bart Heller (links), wethouder Arno Scheepers (midden) en eerste-locodijkgraaf Peter Smit van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht openden vandaag een klimaatplein in het tuincentrum van Intratuin in Hilversum.
Wethouder Bart Heller (links), wethouder Arno Scheepers (midden) en eerste-locodijkgraaf Peter Smit van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht openden vandaag een klimaatplein in het tuincentrum van Intratuin in Hilversum. Foto: Studio Kastermans/Gemeente Hilversum

Klimaatplein bij Intratuin Hilversum ‘mooi en vooral concreet project’

Natuur en Milieu

HILVERSUM - “Tegels eruit, planten erin. Dat zien we graag bij de gemeente. Een tuincentrum is een ideale plek om inwoners te bereiken en hen op ideeën te brengen hoe zij hun tuin meer biodivers kunnen inrichten.” 

Dat zegt wethouder Bart Heller van duurzaamheid bij de opening van het zogenaamde klimaatplein binnen de (officieel in Kortenhoef gelegen) Intratuin Hilversum. Heller verrichtte samen met collega-wethouder Arno Scheepers (Openbare Ruimte en Watermanagement) en loco-dijkgraaf Peter Smit van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het plein waar bezoekers zich goed kunnen laten informeren hoe ze hun tuin groen en watervriendelijk kunnen inrichten.

De tuin is immers ‘dé plek om biodiversiteit te bevorderen, water in op te vangen en de effecten van hittestress te verminderen’, schrijft de gemeente in een persbericht. “Dit kan vaak al door kleine aanpassingen in de tuin, door bijvoorbeeld tegels te verwijderen en groen terug te plaatsen, bloemen te planten die meer bijen en vogels aantrekken of de aanleg van een vijvertje om meer water op te slaan. De gemeente Hilversum en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht willen dit graag stimuleren met het klimaatplein.”

Duurzame mogelijkheden
Het klimaatplein is een initiatief van Waternet, gemeente Hilversum en Tuinbranche Nederland. Medewerkers van het tuincentrum worden opgeleid om bezoekers goed te informeren over duurzame mogelijkheden in hun eigen tuin. Naast opstellingen met producten, planten en informatiefolders kunnen bezoekers ook terecht op www.groenklimaatplein.nl. Ook kunnen bezoekers er informatie inwinnen over subsidieregelingen in de regio.

Niet alleen in Hilversum maar door heel Nederland zijn klimaatpleinen te vinden in tuincentra. Scheepers is blij met deze samenwerking met het waterschap en de tuincentra. “Bezoekers zien meteen leuke voorbeelden hoe ze hun tuin ‘rainproof’ kunnen maken. Denk aan vijvertjes, wadi’s en watertonnen. Dat maakt het klimaatplein zo’n mooi en vooral concreet project.”

Oplossingen
Eerste loco-dijkgraaf Peter Smit van Waterschap Gooi en Vechtstreek: “We zien allemaal hoe het klimaat verandert. De afgelopen maand heeft het heel veel geregend en de afgelopen zomers waren weer veel te droog. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zorgt werkt hard aan oplossingen om wateroverlast tegen te gaan. Dat kunnen we niet alleen, onze inwoners zijn daar hard bij nodig. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de leefomgeving groener te maken.”

Uit de krant