Gwendolyn Berkelder en Sophie Handgraaf vorige week toen bekend was dat zij bij de beste drie zaten.
Gwendolyn Berkelder en Sophie Handgraaf vorige week toen bekend was dat zij bij de beste drie zaten. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Scholieren Comenius College winnen KNAW Onderwijsprijs voor beste profielwerkstuk

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Dat zij bij de top drie voor het beste beste vwo-profielwerkstuk zaten, vonden Gwendolyn Berkelder en Sophie Handgraaf van het Comenius College al te gek. Maar nu blijkt dat de Hilversumse scholieren ook nog eens eerste zijn geworden. 

Vandaag was de feestelijke online uitreiking van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Onderwijsprijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Binnen de vier profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek werden een eerste, tweede en derde prijs toegekend. 

De twee Hilversumse scholieren zijn met hun werkstuk Jongeren van nu, voor het milieu van de toekomst de nummer één geworden voor het profiel Economie & Maatschappij. Berkelder en Handgraaf zochten een oplossing voor de ‘teenage dip’. Dit is het dieptepunt in interesse voor het milieu onder 13- tot 18-jarigen, de groep die juist de meeste last zal ondervinden van milieuschade. 

Op grond van uitgebreid empirisch onderzoek concluderen Berkelder en Handgraaf dat een gedifferentieerde aanpak de grootste kans van slagen heeft. Zo kun je in de ‘disengaged’ maar beter niet te veel energie stoppen. De ‘paralyzed’ moeten ervan overtuigd worden dat ze wel degelijk impact hebben. De ‘charitables’ (die zich voor elke goede zaak wel in willen zetten) kun je proberen meer te interesseren voor het milieu. De ‘concerned activists’ ten slotte moeten nog beter worden toegerust met kennis, zodat ze anderen kunnen beïnvloeden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De top drie binnen het profiel Economie & Maatschappij met in het midden Gwendolyn Berkelder en (de wegens vakantie afwezige) Sophie Handgraaf.

President van de KNAW Ineke Sluiter overhandigde vandaag de KNAW Onderwijsprijs aan de winnaars. Zij zijn geselecteerd door een jury van wetenschappers uit de vier verschillende domeinen (Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek), die dit jaar 293 profielwerkstukken beoordeelde. 

De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is een bedrag van 2.000 euro, de tweede van 1.500 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette. 

De Gooi en Eembode sprak vorige week al met de twee scholieren, zie: Hilversumse ‘milieuhippies’ van Comenius College in de prijzen met profielwerkstuk

Uit de krant