Straten rondom het Talpa-gebouw aan de Bergweg sloten vorig jaar iets later aan bij de proef.
Straten rondom het Talpa-gebouw aan de Bergweg sloten vorig jaar iets later aan bij de proef. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
update

Uitbreiding proef betaald parkeren in de Boomberg

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een dik jaar na de start van de proef met betaald parkeren in de Boomberg sluit een straat zich hierbij aan. Bewoners van de Albertus Perkstraat hebben bij de gemeente kenbaar gemaakt dat zij nu ook een ander parkeerregime willen.

Vanaf donderdag 1 juli geldt ook op bovengenoemde straat dat bezoekers geld moeten gooien in de parkeerautomaat en dat bewoners een vergunning moeten hebben (categorie Buitenschil Oost). Om precies te zijn gaat het gaat om het gedeelte van de Albertus Perkstraat tussen de Zonnelaan en de Schuttersweg. 

Na de start van een proef met betaald parkeren/vergunninghouders is het mogelijk om binnen een jaar aan te geven om toch mee te doen. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld in het Schrijverskwartier en nu hebben bewoners van de Albertus Perkstraat dat voorbeeld gevolgd. Zij hebben voldoende handtekeningen opgehaald om nog aan te kunnen sluiten.

Vreemdparkeerders

Het doel van de bewoners van de Albertus Perkstraat is om het aantal zogeheten vreemdparkeerders te laten afnemen. Hierdoor moeten er meer vrije parkeerplaatsen zijn voor de mensen die er wonen. Daarnaast is de verwachting dat het aantal foutgeparkeerde auto’s als gevolg van het nieuwe parkeerregime eveneens afneemt. Dit alles moet voor een rustiger straatbeeld zorgen en neemt de kwaliteit van de openbare ruimte toe, zo is de stelling. 

“Na de besluitvorming wordt de parkeerautomaat geplaatst, benodigde bebording aangepast en kunnen de bewoners van het uit te breiden gebied kunnen bewonersvergunning aanvragen. In de eerste en tweede week na start van de proef wordt bij het ontbreken van een parkeerrecht alleen gewaarschuwd”, zo meldt verkeerswethouder Wolthers donderdag in een collegebrief.

Talpa-gedoe

De proef is ingegaan op 1 april 2020. Een deel van de Boomberg, dat mee wilde doen, sloot later aan. Dat ging vooral over straten in de buurt van Talpa Network aan de Bergweg. Uiteindelijk gingen de Bergweg, tussen de Schuttersweg en de Paulus van Loolaan, de Rijklaan, de Lambertus Hortensiuslaan  en de Van Yssumlaan op 1 september mee. Dit had alles te maken met de mediation die gaande was tussen bewoners, het mediabedrijf zelf en de vastgoedeigenaar. Er was behoorlijk wat onvrede in de buurt over de komst van Talpa.

In de tussentijd moest wethouder Wolthers snel een probleem oplossen bij woonzorgcentrum Gooizicht. Vanwege de wijziging van het parkeerregime zouden bezoekers van het verpleeghuis zich blauw moeten betalen aan parkeergeld. In allerijl is toen geregeld dat er 65 bezoekersvergunningen en 5 mantelzorgvergunningen op het Gooizichtadres zijn afgegeven.

Uit de krant