Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
Podcast

Zou Dudok in deze tijd op dezelfde manier kunnen werken en hetzelfde kunnen realiseren?

Algemeen

HILVERSUM - In aflevering 7 van Participarty de podcast - het feest van meedoen gaan we terug de geschiedenis in. Om precies te zijn begin twintigste eeuw waarin Dudok begon aan zijn klus in Hilversum. Patricia Alkhoven, directeur van Dudok Architectuur Centrum (DAC), krijgt de vraag voorgelegd of de beroemde stadsarchitect op dezelfde wijze dezelfde mooie gebouwen en wijken zou kunnen maken.

Gooi en Eembode en Hilversummers.nl duiken in deze podcastserie diep de participatiematerie in. Hoe wordt het participatieproces nou voor iedereen een feest? Dat belichten we vanuit verschillende invalshoeken. Ditmaal dus een meer filosofisch en beschouwend gesprek met Alkhoven. Het concept blijft hetzelfde: een serieus onderwerp dat we luchtig onder de aandacht willen brengen met onder meer De Slinger, De Partypoopers en De Toost.

Hoewel er dik een eeuw is verstreken, is de situatie nu in vergelijking met 1915, het jaar dat Dudok in dienst trad, niet heel veel anders. Ook toen was er een klimaatprobleem en moest de stadsarchitect, die begon als directeur Openbare Werken, rekening houden met het groen dat Hilversum omringt, zo vertelt Alkhoven. 

Not in my backyard

“We zitten nu wel in een periode waarin de inwoner veel meer invloed kan uitoefenen. Elke stem kan nu gehoord kunnen worden. Vroeger accepteerde men veel makkelijker dingen waar ze verder geen invloed meer op uit konden oefenen. Tegenwoordig wil men dan echt laten merken dat ze het er niet mee eens zijn. Dat gaat meestal en gelukkig maar verder dan not in my backyard. Hoewel dat natuurlijk ook wel het geval is. Want wie wil nou die grote windturbines in zijn achtertuin? Niemand toch?”, meldt de DAC-directeur onder meer in het gesprek.

Hoeveel invloed had Dudoks vrouw op zijn plannen, de starchitect, de komst van Amsterdammers naar Hilversum en de roep van architecten om als denktank te fungeren; het komt allemaal voorbij in deze podcast. Pak een verkoelend drankje, iets lekkers om bij te knabbelen, ga lekker liggen en kom in ‘feeststemming’. 

Uit de krant