Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Gemeente trekt stekker uit participatieproces toekomstbeeld van Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum stopt per direct met de participatie voor de Omgevingsvisie. Na de zomer gaat de gemeente verder met het ophalen van meningen en ideeën over het toekomstbeeld van Hilversum. De kwaliteit van de participatie blijkt niet op orde. 

Dat laat de gemeente maandag weten. Het niveau van de participatie is nu namelijk onvoldoende, is de inmiddels getrokken conclusie. Na diverse signalen uit de samenleving te hebben opgepikt en vrijdag een gesprek te hebben gevoerd met HOP2040 (Hilversum Omgevingsvisie Participatie 2040), de club van 38 verzamelde buurtverenigingen, is besloten de stekker uit het huidige traject te trekken. 

“Wij vinden het spijtig voor iedereen die zich tot nu toe voor dit proces heeft ingespannen”, meldt wethouder Floris Voorink (Omgevingsvisie). “Maar ik ben ervan overtuigd dat het voor dit moment de beste beslissing is. Over ons voornemen om dit besluit te nemen is gesproken met HOP2040, die dit ondersteunt.”

Wijk- en themasessies
Onafhankelijk bureau IDVV (In-de-buurt-van-verbinding) was de partij die dit participatieproces begeleidde. Op woensdag 9 juni was de aftrap. Voorink ging toen zelf met flyer in de hand gesprekken met Hilversummers aan over de vraag: hoe moet Hilversum er in 2040 uitzien? Naast straatgesprekken waren er ook twaalf (digitale) sessies ingepland. Dat waren de zogeheten wijk- en themabijeenkomsten. 

Maar het niveau van de wijksessie van afgelopen donderdag was zo bedroevend, de techniek weigerde onder andere mee te werken, dat nu besloten is alles te annuleren. Ook IDBVV wordt bedankt voor bewezen diensten.  “De directe aanleiding is een teleurstellend verlopen wijkgesprek op donderdag 17 juni. Ondanks de tomeloze inzet van alle betrokkenen blijkt dat de kwaliteit van de reeds geplande thema- en wijkgesprekken tot het zomerreces op dit moment niet gegarandeerd kan worden. Dit besluit valt ons niet licht”, schrijven het college ven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. 

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Het organiseren van de participatie rondom zo’n groot project als de Omgevingsvisie is een ingewikkeld traject, meldt de gemeente. Meerdere partijen en belangen zijn hierbij betrokken. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Daarom is besloten tot een pauze, waarna Hilversum na de zomer een doorstart maakt met het behoud van het goede dat de afgelopen weken is opgebouwd en de inbreng die is geleverd, aldus de uitleg. 

Hoe verder?
Met de gemeenteraad is afgesproken dat de participatie breed wordt aangepakt, zodat er zoveel mogelijk bewoners, ondernemers, organisaties en andere partijen uit de stad kunnen meewerken aan een visie over de toekomst van Hilversum. De samenwerking met het externe bureau is dus beëindigd. Hoe het verdere participatietraject eruit gaat zien, bespreekt de gemeente de komende tijd met betrokkenen.

Direct na de aftrap van dit proces kwam de fractie van Leefbaar Hilversum met een stortvloed aan vragen. Zij kaartte onder meer de digitale wijk- en themasessies aan. De oppositiepartij betitelde de uitgestippelde participatieweg deels het misslaan van de plank. 

Uit de krant