Afbeelding
Foto: Goois Natuurreservaat

Naast voormalig kloostergebouw komt vleermuizenkelder

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het klinkt bijna als een advertentie voor vleermuizen: ‘Straks kunnen vleermuizen overwinteren op Monnikenberg’. Dat moet deze winter inderdaad mogelijk zijn, want het Goois Natuurreservaat (GNR) is bezig met de aanleg van een verblijfplaats voor deze dieren op dit landgoed in Hilversum. 

Het GNR versterkt in dit gebied de biodiversiteit door onder ander meer water te realiseren waar dan weer andere soorten dieren op af komen, die de natuurorganisatie graag ziet verschijnen. Denk daarbij aan kamsalamanders, bruine kikkers, ringslangen en dus ook vleermuizen. De vleermuizenkelder, die vlakbij het voormalige kloostergebouw Stads Gods komt, dient als overwinterings- en verblijfplaats voor deze fauna. 

“Landgoed Monnikenberg ligt in een natuurverbinding. Er wordt op dit moment veel geïnvesteerd in de biodiversiteit van het gebied. Zo komt er meer water. Dat trekt specifieke flora en fauna aan: zeldzame planten als zonnedauw, klokjesgentiaan en dopheide, amfibieën en reptielen”, meldt Derk van der Velden. Hij is de ontwerper van de vleermuizenkelder en tevens beleidsmedewerker en landschapsarchitect bij het GNR.

Grootoorvleermuis

Toen de Gooise natuurorganisatie landgoed Monnikenberg kocht lag er al een keldertje dat bij het voormalige kloostergebouw hoorde. Voor het GNR is dit een ideale plek om te bestemmen tot vleermuizenverblijfplaats vanuit de wens de biodiversiteit in het gebied te versterken. “We gokken erop dat de grootoorvleermuis hier zich het eerst zal vestigen. Deze soort hebben we ook aangetroffen bij ecoduct Laarderhoogt”, laat Van der Velden weten. 

Voor de realisatie van deze nieuwe voorziening, die eind dit jaar af moet zijn, heeft het GNR een financieel steuntje in de rug gekregen van serviceclub Ronde Tafel 141 Gooi/Eem. Van hen ontving de natuurclub 3.750 euro. “Wij sponsoren alleen lokale doelen, waarbij ook een kleine bijdrage juist het verschil kan maken”, legt secretaris Jan-Peter Kuipers van de serviceclub uit. “Het in stand houden van het mooie Goois Natuurreservaat is daar een logisch onderdeel van, zodat niet alleen wij, maar ook andere mensen en onze kinderen kunnen blijven genieten van de natuur.”

Drecteur-rentmeester Karin Kos van het Goois Natuurreservaat neemt de cheque in ontvangst van Jan-Peter Kuipers, secretaris van Ronde Tafel 141 Gooi/Eem.

Uit de krant