Afbeelding

Vrij baan voor fietsers met snelfietsroutes

Advertorial

De aanleg van een goed netwerk van snelfietsroutes moet mensen over de streep trekken om vaker de fiets te pakken. Al jarenlang liggen de plannen klaar voor een snelfietsroute in de Gooi en de Vechtstreek én in de provincie Utrecht.

Beter fietsnetwerk goed nieuws voor fietsers

De plannen voor een fietsnetwerk is goed nieuws voor iedereen die graag fietst. Met een goede elektrische of gewone fiets is het straks mogelijk om in een keer over grotere afstanden door te rijden. Zo is het een stuk aantrekkelijker om met de fiets ergens naar toe te gaan. Natuurlijk is een goede fietsverzekering in dat geval noodzakelijk. Wie vaak fietst zal deze ook ergens moeten stallen. Dan is het een geruststelling om te weten dat de fiets vergoed wordt bij diefstal. Ook dekt een goede fietsverzekering de schade aan een e-bike, een bakfiets of een gewone fiets bij onder andere vandalisme of een aanrijding. De fiets heeft heel wat voordelen. Het is niet alleen gezonder dan autorijden, het is ook nog eens goedkoper. Doordat fietsers straks in een keer een flink stuk van de regio kunnen doorkruisen, verwachten de gemeente en de Fietsersbond dat dit heel wat mensen over de streep zal trekken om toch te gaan fietsen.

Kilometers rijden zonder af te stappen

Wie een goede fiets heeft, kan over niet al te lange tijd flink wat kilometers kunnen maken op een snelfietsroute in de regio. Op paden van circa vier meter breed zouden fietsers, zonder onderweg af te hoeven stappen, door kunnen rijden via Hilversum, Baarn en Soest naar Amersfoort. Het plan wordt van harte ondersteund door de Fietsersbond en door het college van burgemeester en wethouders in Hilversum. Door een betere bereikbaarheid van woon- naar werklocaties en andersom, worden mensen gestimuleerd om vaker op de fiets te stappen in plaats van in de auto te gaan zitten. Bovendien zullen er door een goed fietsnetwerk minder mensen de auto pakken om bijvoorbeeld naar het centrum van Hilversum te rijden.

Mobiliteitsvisie 2040 gericht op terugdringen autoverkeer

De aanpak van het regionale fietspadennetwerk is onderdeel van de in april 2021 door de gemeenteraad vastgestelde Mobiliteitsvisie 2040. Hierin staan allerlei plannen om onder andere het autoverkeer terug te dringen en fietsen en lopen te stimuleren. Er zijn door de gemeente verschillende scenario’s uitgewerkt. Op basis van onder andere meningen, ideeën en wensen van inwoners en forenzen is er een voorkeursplan gemaakt voor Hilversum. Diverse experts hebben hierbij gekeken naar wat mogelijk is en wat niet. In de Mobiliteitsvisie 2040 staan, behalve de aanpak van het fietsennetwerk, nog veel meer plannen voor een bereikbaar Hilversum. Groene, duurzame en innovatieve mobiliteit zijn de sleutelwoorden in de voorkeursvisie.

Uit de krant