De jazzdance-groep van Fit by Rox in de voormalige metaalfabriek aan de Mussenstraat.
De jazzdance-groep van Fit by Rox in de voormalige metaalfabriek aan de Mussenstraat. Foto: Roxanne Cools

Videoclips meteen een blijvertje bij Fit by Rox

Cultureel

HILVERSUM - Normaliter zijn de shows in Theater Gooiland dé uitsmijter van het dansjaar voor de leerlingen van Fit by Rox. Omdat lang boven de markt bleef of dit wel mogelijk was wegens corona is daar een alternatief voor bedacht. Hoe nieuw het schieten van videoclips ook is; het is meteen een blijvertje.

“Corona heeft ons gedwongen creatief te zijn. Daar hebben we veel gebruik van gemaakt. Daar zijn nieuwe projecten uit voort gekomen, die we ook zeker willen laten terugkeren. En dansen en videoclips zijn inherent aan elkaar. Die bestaan uit show en dans”, legt eigenaar Roxanne Cools van de Hilversumse dansstudio uit.

Bij het maken van stoere videoclips hoort een passende locatie. Die vond Fit by Rox aan de Mussenstraat. In Fabrique Ludique hebben verschillende dansgroepen - voornamelijk de dansers van de urbanstijlen, zoals de hiphoppers, de streetdancers, de showdansers maar ook de jazzballetdansers - afgelopen weekend hun opnames gehad. Omdat de voormalige metaalfabriek verschillende hoekjes heeft, kon Cools spelen met de setting en de choreografie. “Het is zo’n toffe plek.”

Verschillende perspectieven
Geen show voor een volle zaal in een theater. Dat was dit jaar niet mogelijk. Maar, zo redeneert de onderneemster, op deze manier leren de dansers iets nieuws. “Op de theaterplanken voeren ze een show op. Daar is hard voor gerepeteerd en moet het in één keer gebeuren. In Fabrique Ludique leerden ze hoe het is om een videoclip te maken. Dat houdt dus ook in dat je wel acht keer hetzelfde moet doen met dezelfde energie als de eerste keer, omdat degene die filmt uit verschillende perspectieven wil schieten. Dat is een waardevolle les”, aldus de eigenaar van de danssportstudio.

Komende week zijn er opnames in de eigen studio’s aan het Achterom. Dan zijn het vooral de jongste dansers die hun clip mogen maken. Over twee weken moeten alle video’s die zo’n twee á drie minuten duren ge-edit zijn. Alle clips komen dan op één webpagina te staan, die dan voor alle leerlingen en ouders te bekijken zijn. “De leerlingen vonden het fantastisch”, aldus de enthousiaste Cools.

Handig en fijn
Een van Cools’ docenten maakt wel vaker videoclips voor Fit by Rox. Ze geeft aan dat het handig en fijn is iemand in huis te hebben die dat kan en wil doen. Daarmee is het ook mogelijk het maken van videoclips vaker te doen. Hoewel dit uit coronanood is geboren, is het duidelijk dat dit iets toevoegt aan het aanbod.

Uit de krant