Afbeelding

Zijn Tiny Houses dé oplossing voor duurzaam wonen

Advertorial

Net als zoveel andere gemeenten, kampt ook Hilversum met een enorm woningtekort. In februari van dit jaar besloot de Rijksoverheid om in de stationsomgeving van Hilversum de bouw van 603 woningen toe te staan. Het is slechts een topje van de ijsberg, want behalve woningnood is er ook een ruimtetekort.

Steeds meer duurzame woningen in Hilversum

Ook in Hilversum wordt veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen en wonen. Net zoals woningbezitters en huurders diverse vormen van energie vergelijken om zo goedkoop en duurzaam mogelijk energie te kunnen afnemen, wil de gemeente ook dat de woningen zelf het milieu niet te veel schade toebrengen. Daarom wordt binnen de gemeentegrenzen ook gezocht naar andere, al dan niet tijdelijke woonvormen. Een daarvan is de plaatsing van Tiny Houses.

Tijdelijke Tiny Houses bij Vonk in de Wijk

Een van de locaties waar tijdelijk duurzaam wordt gewoond en gewerkt is Vonk in de Wijk. De oude Phillips-winkel is omgetoverd tot een duurzame broedplaats voor allerlei creatieve en zakelijke talenten. Op het buitenterrein staan de Tiny Houses. Met het gebruik van duurzame materialen is de locatie hét voorbeeld van milieuvriendelijk wonen en werken. Een van de organisatoren van Vonk in de Wijk is de Hilversumse Marileen Fabels. Samen met een gedreven groep mensen heeft zij ervoor gezorgd dat de Larenseweg 139 in Hilversum gevuld is met mensen die nadenken over duurzaamheid en die samen met buurtbewoners een mooie leef- en werkomgeving willen creëren. De Tiny Houses zijn grotendeels zelfvoorzienend met een back-up van water en elektra uit het hoofdgebouw. Vonk in de Wijk is een tijdelijk project, er is een ontheffing verleend voor het bedrijventerrein tot februari 2023.

Compleet wonen op een kleine oppervlakte

Tiny Houses worden steeds populairder. De kleine woningen van maximaal ongeveer 30 m2, hebben natuurlijk als grote voordeel dat ze niet veel ruimte innemen. Bovendien zijn deze woonvormen energiezuinig, dragen ze bij aan een beter milieu en zet het de bewoners aan tot een meer bewuste manier van leven. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het wonen in een Tiny House. Niet iedereen is er geschikt voor. Het leven in een kleine ruimte kan beklemmend aanvoelen. Gas, water en licht zijn niet vanzelfsprekend. Zelfredzaamheid is heel belangrijk bij het wonen in een Tiny House. De bewoners van Tiny Village op het terrein van Vonk in de Wijk weten nog niet wat er na februari 2023 met het terrein en hun Tiny Houses gaat gebeuren. Zij hopen natuurlijk dat de gemeente en andere woonpartners hen eventueel op een andere plek in de regio een ruimte gunt om te kunnen wonen.

Uit de krant