Afbeelding
Foto: Femke van Drooge
podcast

Rol tussen gemeente en inwoners moet anders

Algemeen

HILVERSUM - Eigenlijk was het gesprek met Patricia Alkhoven van het Dudok Architectuur Centrum (DAC) de laatste in onze podcastreeks. Maar omdat we onvoorspelbaar zijn en de behoefte hadden om alles eens goed te duiden, hebben we de microfoons nog een keer extra opgespeld. Dat leidde tot deze Participartyrecap of noem het the afterparty. 

Samen met Hilversummers.nl dook de Gooi en Eembode in de materie van het participeren. Hoewel het uitgebreide participatieproces kort na de aftrap alweer is stilgelegd, is het goed om te weten voor alle deelnemers hoe dit proces tot een goed feestje kan leiden. Vanuit zeven verschillende invalshoeken hebben we participatie belicht. Dit keer blikken de initiatiefnemers van deze podcast terug op alles wat we gehoord hebben en welke lessen daar uit te trekken zijn.

In het niet aangekondigde deel 8 constateren Allard Bentvelsen en Raoul van de Wetering van Hilversummers.nl dat er veel betrokkenheid is in Hilversum en dat er mooie ideeën leven. Wat dit tweetal betreft, moet er veel meer ruimte zijn om die ideeën te laten bloeien. Dat vereist onder meer een andere verhouding tussen de gemeente en de inwoners, zo stelt Van de Wetering. In zijn optiek moeten ze in het raadhuis meer faciliteren in plaats van regisseren en is het aan de inwoners om ondernemender te worden. 

Freestylen
“Participatie is geen piramide, maar het is zoals Mirjam Slot zei een ketting”, meldt hij. “Dat is ook het verhaal van de slagkracht. Als we een ketting worden, kan je die slagkracht verbeteren. Er zit zoveel expertise en kennis in Hilversum. Zet die mensen in hun kracht. Daar ben ik vanuit mijn professie ook voorstander van. Ik weet echt wel wat ik doe. Laat mij maar freestylen, al mag ik dat van Allard niet zeggen. Maar ik wil juist een soort vrijheid ervaren. Men moet ervan uitgaan dat ik het goed doe en als ik het niet goed doe, dan word ik daar op afgerekend. Geef meer vrijheid aan de mensen, waardoor de slagkracht, die nu dus eigenlijk ontbreekt, wij als community - de inwoners van Hilversum - kunnen opvangen. Dan versterk je elkaar.”

Vlak voor de zomervakantie geven we nog wat overpeinzingen en inzichten mee in onze podcast. En omdat we zaken graag anders doen dan normaal laten we de vaste rubrieken achterwege. We houden ons niet eens aan de vaste spreektijd! Hoe dan ook, luister lekker en blijf vooral participeren. 

Uit de krant