De Snelliuslaan.
De Snelliuslaan. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Proef met interactief dashboard voor verkeersveiligheid op de Snelliuslaan

Buurt / wijk

HILVERSUM - De verkeersveiligheid in de Snelliuslaan, een dertig kilometerzone, moet beter, zodat de straat een plek is waar kinderen veilig kunnen opgroeien en mensen fijn kunnen wonen. Vanuit die wens is een groep bewoners gaan samenwerken met de gemeente. Dat heeft geleid tot een een interactief dashboard. 

Hierop is dagelijks te zien hoe hard het verkeer door de straat rijdt en welke verkeersmaatregelen effect hebben of niet. Sinds het begin van dit jaar zijn er enkele experimenten gaande om te kijken welke maatregelen effect hebben. Denk aan het plaatsen van ‘verkeersmaatjes’ langs de kant van de weg; de bekende gele poppetjes met een rode vlag of interactieve digitale snelheidsborden die direct aangeven hoe hard men rijdt. 

Deze experimenten worden op een innovatieve manier gemeten door middel van camera’s. De camera’s nemen geen beelden op, maar meten het verkeer, benadrukt de gemeente Hilversum. “Dankzij een slim algoritme weten de camera’s wanneer ze een persoon, fietser, auto, motor, vrachtwagen of bus moeten tellen. En wordt er gemeten hoe snel het voertuig gaat.” 

De resultaten van de metingen worden per dag opgeladen in het dashboard. Zo kunnen bewoners en de gemeente experimenten met elkaar vergelijken en zien welke maatregelen meer effect hebben dan anderen. De experimenten lopen nog het hele jaar door. Aan het einde van deze pilot bekijkt de gemeente of deze uitgebreid kan worden naar andere straten. Inwoners van Hilversum (en daarbuiten!) kunnen het dashboard bekijken via https://open-hilversum.hub.arcgis.com.

Het dashboard maakt deel uit van Open Hilversum. Op deze website staan alle beschikbare open data van de gemeente Hilversum.  Om haar werk zo goed mogelijk te doen, verzamelt de gemeente veel verschillende gegevens. Hierbij kan gedacht worden aan plattegronden, geografische data, resultaten van bewonersonderzoeken of allerlei andere gegevens over onze gemeente. De gemeente Hilversum stelt deze data zoveel mogelijk beschikbaar en de datasite is gratis toegankelijk. 

In onze podcast Participarty - het feest van meedoen spraken we al eerder over de proef op de Snelliuslaan en de betekenis van data en gegevens binnen het participeren. Namens Smart City Hilversum gaf informatie-adviseur Vybeke Pieters daar meer inzicht in. 

Zie ook ‘Het is hier bizar druk en er wordt hier bizar hard gereden’

Uit de krant