Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Veelbesproken hondenbeleid GNR gaat op 15 juli in: maximaal drie honden per begeleider

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Hondenbezitters opgelet: het al veelbesproken nieuwe hondenbeleid van het Goois Natuurreservaat (GNR) gaat per 15 juli in. Dat betekent dat nog maar maximaal drie honden per begeleider de Gooise natuur in mogen. 

In bijna alle natuurgebieden van het GNR zijn honden welkom, maar wel op het pad en niet in grote groepen. Dat is belangrijk voor bescherming van de vogels en wild maar ook voor de andere bezoekers in onze natuurgebieden. Het besluit om een maximaal aantal van honden per begeleider toe te laten, is op 1 oktober 2020 vastgesteld door het Goois Natuurreservaat. Directeur Karin Kos: “Het Goois Natuurreservaat is natuurbeschermer én gastheer, maar de balans was zoek.” 

Het aantal groepen loslopende honden nam jaarlijks fors toe, aldus het GNR, en zijn met stip de grootste verstoorders. Met als gevolg; steeds meer opgejaagde reeën, verstoorde dassenburchten en de op de grond broedende vogels. Om de hondenuitlaatservices, waarvoor deze regel vooral belangrijk is, tegemoet te komen besloot het GNR om het groepsverbod pas vanaf 15 juli 2021 in te laten gaan. Maar de regel geldt uiteraard ook voor hondeneigenaren met meer dan drie honden.

Positieve reacties 
Hoewel er vanuit de hondenuitlaatservices en ook enkele politieke partijen kritiek ontstond op het besluit, kreeg het GNR ook vele positieve reacties op het besluit. “Deze regel is er niet alleen om planten en dieren te beschermen, maar ook om overlast voor andere bezoekers te voorkomen. Niet iedereen vindt het fijn als er grote groepen honden los rennen. Inmiddels zijn alle terreinborden bij de ingangen voorzien van de nieuwe regel door middel van een opvallende paarse sticker.”

Het GNR benadrukt dat honden welkom blijven in de natuurgebieden. “We willen graag iedereen laten genieten van de natuur in onze natuurgebieden. Dat kan alleen als we die natuur goed beschermen. Daarom verwachten we van onze bezoekers dat ze de regels respecteren. Honden blijven welkom, maar blijf op de paden, houd je hond onder appèl en waar dit verplicht is aan de lijn. De komende periode zullen we extra handhaven op deze nieuwe regel.”

Bekijk gnr.nl/honden voor meer informatie.

Uit de krant